Пентагон розглядає пропозицію компанії Boeing щодо постачання Україні недорогих невеликих високоточних бомб GLSDB, що дозволить українським військовим завдавати ударів глибше в тилу росії, в той час, як Захід намагається задовольнити попит на нові види озброєнь, повідомляє Reuters.

Військові запаси США і союзників скорочуються, і Україна стикається зі наростальною потребою в складнішому озброєнні, оскільки війна затягується. Запропонована Boeing система, що отримала назву Ground-Launched Small Diameter Bomb (GLSDB), є одним з приблизно пів дюжини планів з виробництва нових боєприпасів для України та східноєвропейських союзників Америки, повідомили джерела в галузі.

GLSDB може бути поставлена вже навесні 2023 року, згідно з документом, з яким ознайомилися Reuters і три людини, знайомі з планом. Вона поєднує в собі бомбу малого діаметра GBU-39 (SDB) з ракетним двигуном M26, обидва з яких поширені в американських запасах.

Reuters: США розглядають можливість надання Україні бомб GLSDB із дальністю 150 км

Даг Буш, головний закупник зброї для армії США, заявив журналістам у Пентагоні минулого тижня, що армія також розглядає можливість прискорити виробництво 155-міліметрових артилерійських снарядів, які в цей час виробляються тільки на державних підприємствах, дозволивши оборонним підрядникам будувати їх.

Хоча кілька одиниць GLSDB вже виготовлено, існує багато логістичних перешкод для офіційних закупівель. План Boeing вимагає відмови від розкриття ціни, що звільняє підрядника від поглибленої перевірки, яка гарантує Пентагону найкращу можливу пропозицію. Будь-яка домовленість також вимагатиме від щонайменше шести постачальників прискорити постачання своїх деталей і послуг для швидкого виробництва зброї.

Представник Boeing відмовився від коментарів. Представник Пентагону, підполковник Тім Горман, відмовився коментувати надання будь-яких «конкретних можливостей» Україні, але сказав, що США і їх союзники «визначають і розглядають найбільш відповідні системи», які допоможуть Києву.

Хоча Сполучені Штати відхилили запит на отримання ракети ATACMS дальністю 297 км, дальність дії GLSDB – 150 км — дозволить Україні вражати цінні військові об’єкти, які раніше були недосяжними, і допоможе продовжувати наносити контрудари, руйнуючи російські тилові райони.

GLSDB виробляється спільно компаніями SAAB AB (SAABb.ST) і Boeing Co (BA.N) і перебуває в розробці з 2019 року, задовго до російського вторгнення.

Згідно з документом – пропозицією Boeing Європейському командуванню Збройних сил США (EUCOM), яке здійснює нагляд за озброєнням, що прямує в Україну, – основні компоненти GLSDB будуть надходити з нинішніх американських складів.

Ракетний двигун М26 є відносно доступним, а GBU-39 коштує близько $40 тис. за штуку, що робить готову GLSDB недорогою, а її основні компоненти – легкодоступними. Хоча виробники озброєнь борються з попитом, ці фактори дають змогу випускати зброю до початку 2023 року, хоча і з низькими темпами виробництва.