Кембридзький університет опублікував в інтернеті всю вцілілу кореспонденцію вченого-еволюціоніста Чарльза Дарвіна. Колекція з можливістю пошуку тепер охоплює понад 15 тисяч листів, написаних між 1822 і 1882 роками, починаючи з його перебування на борту корабля «Бігль» і закінчуючи книгою «Про походження видів» та роздумами наприкінці життя.

Інтернет-архів може бути чи не єдиним способом побачити повнішу картину життя Дарвіна. Університет зазначає, що остаточне друковане видання, яке має вийти на початку 2023 року, не включає листи, які надійшли занадто пізно, щоб потрапити до фізичних копій. Багато записів містять виноски та бібліографію.

Ця остання партія листування ілюструє, як змінювалося ставлення до еволюції за життя дослідника.

До 1882 року Дарвін спостерігав, що природний відбір значною мірою був визнаний як факт серед молодих вчених — різкий контраст з ворожим ставленням до книги «Про походження видів» після її першого випуску в 1859 році.

Листи також ілюструють, як Дарвін продовжував експериментувати за кілька місяців до своєї смерті.

Це не те саме, що тримати в руках фізичні листи. Однак, це класична демонстрація цінності інтернету для науковців, не кажучи вже про всіх зацікавлених. Як і у випадку з іншими архівними проєктами, тут є можливість відчути історію, не йдучи до архіву і не одягаючи бавовняних рукавичок.