Президентка Європейської Комісії, виконавчої гілки влади Європейського Союзу, підтвердила наявність декількох поточних розслідувань щодо TikTok. Перевірки стосуються передачі даних громадян ЄС до Китаю та таргетованої реклами, спрямованої на неповнолітніх. Слідчі намагаються переконатися, що TikTok відповідає вимогам Загального регламенту про захист даних (GDPR).

«Практика роботи з даними TikTok, в тому числі щодо міжнародної передачі даних, є об’єктом декількох поточних проваджень, – написала Урсула фон дер Ляйден в листі, яким поділився федеральний комісар з комунікацій Брендан Карр. – Це включає розслідування ірландської [Комісії із захисту даних] щодо дотримання TikTok кількох вимог GDPR, в тому числі щодо передачі даних до Китаю та обробки даних неповнолітніх, а також судовий розгляд у судах Нідерландів (зокрема, щодо таргетованої реклами стосовно неповнолітніх та передачі даних до Китаю)».

Фон дер Ляйден відреагувала на занепокоєння, висловлене членами Європейського Парламенту щодо можливого отримання китайськими державними органами доступу до даних громадян ЄС у TikTok, після повідомлення BuzzFeed News. Практика використання даних цього додатку вже тривалий час перебуває в центрі уваги ЄС. На початку цього року TikTok погодився запровадити певну політику щодо реклами та брендованого контенту після скарги, яка звинувачувала додаток у порушенні правил ЄС щодо захисту прав споживачів.

Звичайно, TikTok уже опинявся в гарячій воді по той бік Атлантики через свою практику конфіденційності та безпеки. Минулого місяця TikTok спростував повідомлення про те, що китайські працівники його материнської компанії ByteDance планували відстежувати місцеперебування деяких громадян США через додаток.

TikTok переносить дані про американських користувачів до центрів обробки даних Oracle в країні, намагаючись заспокоїти чиновників, які були стурбовані тим, що Китай може використовувати додаток проти американських громадян. У серпні стало відомо, що Oracle переглядає системи та алгоритми модерації контенту TikTok, щоб переконатися, що вони не піддаються китайському втручанню.

Карр, старший республіканський комісар FCC, заявив у цьому місяці, що TikTok повинен бути заборонений в США. Раніше він закликав Apple і Google видалити TikTok зі своїх магазинів додатків.