Дослідники з Центру бітів і атомів Массачусетського технологічного інституту розробляють роботів, які ефективно самозбираються. Команда визнає, що до автономного робота, що самозбирається, ще«багато років», але на даному етапі робота демонструє позитивні результати.

В центрі системи знаходяться вокселі (термін, запозичений з комп’ютерної графіки), які несуть енергію і дані, що можуть обмінюватися між частинами. Частини формують основу робота, захоплюючи та приєднуючи додаткові вокселі перед переміщенням по сітці для подальшої збірки.

Дослідники зазначають у відповідній статті, опублікованій в журналі Nature:

«Наш підхід кидає виклик традиційному уявленню про те, що більші конструкції потребують більших машин для їх створення, і може бути застосований в областях, які сьогодні або вимагають значних капітальних вкладень в стаціонарну інфраструктуру, або взагалі є нездійсненними».

Розробка належного рівня інтелекту для цих систем є великою перешкодою. Серед іншого, роботи повинні визначити, як і де будувати, коли починати будувати нового робота і взагалі, як уникнути зіткнення один з одним в процесі роботи.

У цей час команда працює над створенням більш міцних з’єднувачів, щоб утримувати вокселі разом.

У фінансуванні проєкту беруть участь NASA та Дослідницька лабораторія армії США.