Археологи намагаються розгадати таємницю підводного сліду стародавніх кам’яних нагромаджень, які простягаються на багато кілометрів під водами льодовикового Боденського озера, розташованого між Німеччиною, Австрією і Швейцарією, і які, як видається, були створені людьми, що жили близько 5,5 тисяч років тому, згідно з дослідженням 2021 року.

Величезні камені привертають увагу громадськості та дискусії експертів відтоді, як вони були вперше виявлені у 2015 році Інститутом дослідження озер в Лангенаргені. Приблизно 170 таких скельних утворень розташовані в лінію під мілководдям Боденського озера, в декількох сотнях метрів від його південно-західного швейцарського берега.

Команда під керівництвом Урса Лойзінгера, археолога з Музею археології кантону Тургау, зібрала переконливі докази того, що скельні утворення були зроблені людьми, які жили в цій місцевості за часів неоліту.

Нагромадження мають ширину в кілька десятків метрів, а висоту — до 2 метрів, що робить їх вражаючими спорудами, для створення яких знадобилося б багато зусиль і часу, хоча «функція цієї 10-кілометрової доісторичної пам’ятки залишається загадковою», йдеться в дослідженні 2021 року, опублікованому в «Щорічному огляді швейцарської археології» (Annual Review of Swiss Archaeology).

Раніше археологи розкопали залишки сіл, відомих як «поселення на палях», які були побудовані неолітичними народами на болотистій місцевості навколо цього озера тисячі років тому. Є ймовірність, що багато з цих сіл були залучені до будівництва каменів, оскільки утворення занадто велике, щоб бути справою рук лише одного поселення.

Враховуючи, скільки зусиль було докладено до створення цих паль, цікаво поміркувати, що вони могли означати для доісторичних народів. Археологи розглядають кілька можливих функцій, включаючи кранноги — штучні острови, побудовані в озерах. Вони також припускають, що палі могли бути рибальськими платформами, або місцями для поховань, або прикордонними укріпленнями, календарем, заснованим на сонцестояннях, або навіть якимось культовим астрономічним зображенням.