Amazon планує витрачати понад $1 млрд на рік на виробництво фільмів для дистриб’юції в кінотеатрах, повідомляє Bloomberg.

Найбільший у світі інтернет-ритейлер має намір щорічно випускати від 12 до 15 фільмів, які будуть виходити в кінотеатральний прокат, сказали люди, які попросили не називати їхніх імен, оскільки компанія все ще працює над своєю стратегією. У наступному році Amazon випустить в прокат меншу кількість фільмів, а з часом збільшуватиме обсяги виробництва. Така кількість релізів ставить її в один ряд з великими студіями.

Стрімінгові сервіси зазвичай уникають прокату своїх фільмів у кінотеатрах або випускають їх на менший час і на меншій кількості екранів, ніж традиційні кіностудії. Amazon був більш відкритим для кінотеатрів, ніж Netflix, але ще не інвестував стільки грошей в оригінальні фільми. У той час як Netflix випускає близько 100 фільмів на рік, Amazon випускає лише пару десятків.

«Плани Amazon інвестувати $1 млрд у виробництво 12-15 фільмів на рік для випуску в кінотеатрах є вотумом довіри до кінотеатральної моделі», – стверджує аналітик Bloomberg Intelligence Гітта Ранганатан. Це може «легко збільшити збори на 15-20%, враховуючи, що Universal і Warner мають приблизно однакові бюджети».

Ця новина підняла акції кінотеатральних операторів. Найбільша мережа AMC Entertainment Holdings Inc. виросла на 9,2% до $7,99 в Нью-Йорку. Акції Cinemark Holdings Inc. виросли на 12% до $13,78.

Попри те, що Amazon перебуває в режимі скорочення витрат, компанія збільшує свої інвестиції в оригінальні фільми після придбання за $8,5 млрд 98-річної голлівудської студії MGM, яка випустила такі фільми, як «Бен-Гур» і «Блондинка в законі». Її франшизи включають «Рокі» і «Джеймс Бонд». Два топменеджери MGM, Майкл ДеЛука і Пем Абді, покинули Amazon всього через місяць після придбання компанії, тому глава Amazon Studios Дженніфер Салке шукає керівника для управління кінобізнесом.

Засновник Amazon Джефф Безос також підштовхнув свою голлівудську студію до випуску більшої кількості комерційного матеріалу, що призвело до нещодавнього телесеріалу «Володар перснів», а також до серіалу «Кінцевий список» з Крісом Праттом у головній ролі. Всі стрімінги, включаючи Netflix і Apple, інвестували більше грошей в оригінальне телебачення, перш ніж перейти до кіно.

Кінотеатри будуть раді новому продукту від Amazon. Продажі квитків в США впали більш ніж на 33% в порівнянні з 2019 роком, останнім повним роком перед закриттям кінотеатрів через пандемію..

Проте, попри зниження продажів квитків, кінематографісти, ветерани Голлівуду та представники талантів наполягають на тому, щоб медіакомпанії повернулися до кінотеатрів. Вони вважають, що великий хіт у кінотеатрах є більш прибутковим, ніж навіть найбільший стрімінговий фільм.