Робітники найбільшого у світі заводу по збірці iPhone влаштували зіткнення з поліцією після того, як на заводі Foxconn у китайському місті Чженчжоу спалахнули протести, повідомляє The Wall Street Journal. Це величезне підприємство, на якому працює понад 200 000 осіб, вже кілька тижнів перебуває під суворим контролем через Covid-19.

Відео, що циркулюють в робочих чатах співробітників, показали хаотичні сцени на заводі в Чженчжоу, де технологічна група Foxconn збирає більшість останніх моделей iPhone. На одному відео, знятому біля заводських будівель на північно-східній стороні майданчика, видно, як більше десятка поліцейських і людей в білих захисних костюмах оточують і неодноразово б’ють кулаками та кийками чоловіка.

Працівники заводу заявили, що протести почалися в спальному районі поблизу заводу у вівторок ввечері, після того, як вони дізналися, що очікувані премії будуть затримані. За словами робітників, протести поширилися щонайменше на ще один спальний район, коли розійшлися відеозаписи інциденту. Робітники знесли намети, які були встановлені на вулиці, а скляні вхідні двері будівлі були розбиті, як показано на відео.

У своїй заяві в середу Foxconn підтвердила, що насильство було пов’язано з занепокоєнням деяких нових працівників з приводу їх заробітної плати. Компанія заявила, що завжди виконувала свої контрактні зобов’язання щодо оплати праці і буде спілкуватися з працівниками та урядом, щоб запобігти повторенню інциденту. Поліція, відповідальна за цей район, відмовилася від коментарів.

Один з новобранців Foxconn сказав, що станом на середу близько полудня він не бачив жодних спроб з боку компанії взяти ситуацію під контроль перед обличчям розлюченого натовпу. «У заводському кампусі практично немає ніякої безпеки», – сказав він.

В Apple не відповіли на прохання прокоментувати протести, але минулого місяця компанія повідомила, що постачання нових моделей iPhone буде нижче, ніж очікувалося через перебої з виробництвом. За даними Counterpoint Research, очікувалося, що завод Foxconn в Чженчжоу буде виробляти понад 80% останніх базових моделей iPhone 14 і 85% висококласних моделей Pro.

Нещодавно Apple заявила постачальникам, щоб вони активніше планували збільшення виробництва за межами Китаю, посилаючись, серед інших причин, на суворі заходи боротьби з пандемією в країні.

Хаос в Чженчжоу є результатом бажання задовольнити виробничі потреби Apple, заявив Лі Цянь, представник China Labor Watch. За його словами, на заводі працюють співробітники Apple, і вони не повинні звинувачувати своїх постачальників в умовах, що склалися там.

В цьому місяці Foxconn пропонує бонуси для нових співробітників, оскільки прагне відновити роботу після того, як десятки тисяч працівників були поміщені в карантин або закриті у своїх гуртожитках в рамках китайської політики Covid Zero. Але в міру того, як Foxconn посилював обмеження в кампусі, щоб забезпечити роботу конвеєрів, ще тисячі робітників втекли через страх підхопити хворобу і на тлі чуток про те, що інфікованих людей допускають до роботи, щоб компанія могла виконати свої плани.