Tumblr додасть підтримку ActivityPub – відкритого децентралізованого протоколу соціальних мереж, який сьогодні лежить в основі таких соцмереж, як альтернатива Twitter – Mastodon, Instagram-подібний Pixelfed, сервіс потокового відео PeerTube та інші.

Новина стала відомою у відповідь на скаргу користувача Twitter на складнощі в роботі Mastodon. Генеральний директор Automattic Метт Мулленвег, чия компанія придбала Tumblr у Verizon у 2019 році, запропонував користувачеві зайти на Tumblr, оскільки сайт незабаром «додасть activitypub для інтерконнекту».

Це означає, що Tumblr перетвориться з нішевої блог-платформи на частину більшої, децентралізованої соціальної мережі, її користувацька база зросла за останні дні, оскільки люди покидають Twitter Ілона Маска в пошуках нових спільнот.

Протокол ActivityPub, як пояснюється на його сайті, надає API від клієнта до сервера для створення, оновлення і видалення контенту, а також API від федерального сервера для доставки повідомлень і підписки на контент.

На практиці це означає, що користувачі Mastodon можуть взаємодіяти й стежити за користувачами інших екземплярів (незалежно запущених вузлів) і інших соціальних додатків (наприклад, PeerTube), які також підтримують реалізацію ActivityPub. Це створює ланцюжок соціальних мереж, де користувачі можуть знаходити та стежити один за одним без необхідності створювати нові акаунти в кожній новій службі.

Це альтернативний підхід до сьогоднішніх соціальних мереж, де пост на одній платформі не може бути переглянутий користувачами інших платформ, якщо тільки ви не завантажите або не перепостите контент безпосередньо або не поділитеся посиланням на інший сайт, де цей контент можна знайти.

Якщо Tumblr додасть підтримку ActivityPub, це означатиме, що користувачі Mastodon зможуть стежити за публікаціями користувачів Tumblr зі своїх власних екземплярів Mastodon, без необхідності використовувати додаток Tumblr. Це також може забезпечити користувачам Tumblr точку входу в так звану fediverse без необхідності стикатися з деякими складнощами, пов’язаними з першою реєстрацією на Mastodon.

Tumblr вже отримав вигоду від відтоку підписників Twitter, збільшивши кількість встановлених додатків в США на 7% в порівнянні з тижнем, що передував придбанню, і 7 днями після нього, повідомляє data.ai. За даними Sensor Tower, через 12 днів після придбання Twitter кількість завантажень Tumblr по всьому світу зросла на 77% до 301 000 в порівнянні з 170 000 за 12 днів до придбання.

Пізніше Метт Мулленвег запропонував поглянути на показники Tumblr, зазначивши в інтерв’ю The Atlantic, що завантаження додатка Tumblr для iOS зросло на 62% через тиждень після того, як Маск очолив Twitter.

А ще до того, як Маск очолив Twitter, Мулленвег думав про те, як Tumblr може краще конкурувати з Twitter у майбутньому.

Automattic вже має певний досвід роботи з ActivityPub.

Окрім Tumblr, Automattic управляє блог-сервісом WordPress.com та робить свій внесок у програмну платформу WordPress з відкритим вихідним кодом для блогів. Остання сьогодні пропонує плагін ActivityPub для самостійного хостингу сайтів WordPress. Це дозволяє читачам блогу на WordPress стежити за їхніми публікаціями на Mastodon та інших об’єднаних соціальних платформах.