Вчені склали детальний перелік галактик, які випускають інтенсивні, загадкові вибухи, відомі як короткі гамма-спалахи або SGRB. Нове дослідження показало, що набагато більше вибухів надходить з далекого Всесвіту, коли він був набагато молодшим, ніж ми уявляли раніше. Галактики, які їх випускають, очевидно, є молодими та проходять процес формування зірок, повідомляє Independent.

Дослідники також виявили, що багато з SGRB сягають далеко за межі галактик-господарів, але поки не мають відповіді, як гамма-спалахи змогли відлетіти так далеко від своїх галактик.

Нові результати отримані з найбільшого в історії каталогу галактик, де спостерігаються такі наднові галактики, всього їх нарахували 84. Вчені сподіваються, що це дозволить їм краще зрозуміти досі загадкові вибухи енергії, які виникають, коли дві нейтронні зірки врізаються одна в одну.

Раніше вчені вважали, що галактики SGRB здебільшого старі та наближаються до своєї смерті. Однак нове дослідження виявило, що близько 85% з них належать до молодих, а це свідчить, що нейтронні зірки можуть формуватися в широкому спектрі різних середовищ.

Каталог також повинен стати орієнтиром для кращого розуміння єдиної системи нейтронних зірок, що утворюються в галактиках.

«Каталог може вплинути не лише на один клас перехідних процесів, таких як SGRB, – сказав співавтор дослідження Юсін «Вік» Донг, аспірант астрономії в Північно-Західному університеті, в своїй заяві. – Враховуючи багатство даних і результатів, представлених у каталозі, я вважаю, що різноманітні дослідницькі проєкти будуть використовувати його навіть такими способами, про які ми ще не думали».

Вчені також сподіваються знайти ще більше галактик з SGRB за допомогою космічного телескопа імені Джеймса Вебба.