Боб Айгер повертається на посаду генерального директора Disney в рамках непередбаченої зміни керівництва, після якої нинішній генеральний директор Боб Чапек піде у відставку, повідомила компанія в пресрелізі.

Айгер повернеться тимчасово, на два роки, з мандатом на «відновлення зростання», а також на пошук і підготовку свого наступника. Айгер сказав виданню Deadline, що повертається «з неймовірним почуттям вдячності та смирення – і трохи здивування».

«Ми дякуємо Бобу Чапеку за його службу в Disney протягом його довгої кар’єри, в тому числі за проведення компанії через безпрецедентні виклики пандемії, – йдеться в заяві голови правління Disney Сьюзан Арнольд. – Рада директорів прийшла до висновку, що оскільки Disney вступає у все більш складний період трансформації індустрії, Боб Айгер має унікальні можливості для того, щоб очолити компанію в цей вирішальний період».

Айгер обрав Чапека на посаду генерального директора, але швидко стало зрозуміло, що їхні стилі роботи не збігаються. Айгер був відомий як генеральний директор, який підтримує таланти та творчість, тоді як Чапек зосередився на потоковому мовленні, особливо в той час, коли пандемія знищила тематичні парки та кінотеатральний бізнес Disney.

За час керівництва Чапека Disney+ виріс до 235 мільйонів передплатників (включаючи ESPN і Hulu), але компанія втратила $1,5 мільярда на потоковому мовленні в минулому кварталі. Її ринкова капіталізація також впала з $257,6 млрд за останній повний рік Айгера до $163,5 млрд. Значна частина цього падіння пов’язана з пандемією, оскільки кінотеатри та парки «Діснея» були змушені закритись.

Цей крок став несподіванкою, враховуючи, що Disney продовжив контракт Боба Чапека на три роки (у пресрелізі не було жодних коментарів від Чапека). Тим часом Айгер має майже міфічний статус генерального директора Disney, оскільки очолював придбання Pixar, Marvel, Lucasfilm та 20th Century Fox. Однак ця спадщина буде піддана випробуванню, оскільки Disney переживає складні часи — компанія нещодавно оголосила про плани заморозити наймання і заявила, що найближчим часом, ймовірно, відбудуться скорочення штату.