Космічний телескоп Джеймса Вебба виявив дві нові галактики. Одна з них претендує на звання найдавнішої та найвіддаленішої з відомих — вона утворилася через 350 мільйонів років після Великого вибуху. Друга галактика молодша, вона сформувалася через 450 мільйонів років після нього.

Спостереження телескопа вказують на те, що зірки могли утворитися раніше, ніж вважалося, можливо, протягом кількох мільйонів років після Великого вибуху. Якщо припущення підтвердяться, то це нещодавно виявлене скупчення зірок перевершить найвіддаленішу галактику, яка сформувалась через 400 мільйонів років після виникнення Всесвіту.

Телескоп Вебба знайшов дві найстаріші та найвіддаленіші галактики

Телескопу потрібно зробити більше спостережень в інфрачервоному діапазоні, перш ніж науковці зможуть підтвердити нового рекордсмена.

«Коли і як утворилися перші галактики, залишається одним із найцікавіших питань», — пишуть дослідники.

Останні відкриття Вебба були детально описані в журналі Astrophysical Journal Letters міжнародною командою на чолі з Роханом Найду з Гарвард-Смітсонівського центру астрофізики. У статті йдеться про дві надзвичайно яскраві галактики, перша з яких, як вважається, утворилася через 350 мільйонів років після Великого вибуху, а друга – через 450 мільйонів років після нього.

Телескоп Вебба знайшов дві найстаріші та найвіддаленіші галактики