Перша у світі вакцина для лікування смертельних ракових пухлин головного мозку потенційно може подарувати пацієнтам роки додаткового життя, як показало глобальне клінічне випробування. Старший лікар Національної служби охорони здоров’я США, який був одним з головних дослідників випробування, сказав, що дані свідчать про те, що вакцина DCVax призвела до «дивовижного» збільшення виживання пацієнтів, повідомляє The Guardian.

Цей прорив може принести користь, адже, наприклад, приблизно 2,5 тисячі людей у Великобританії, які щорічно хворіють на гліобластому, найпоширенішу форму раку мозку, а також одну з найагресивніших, живуть в середньому лише 12-18 місяців після встановлення діагнозу, а деякі навіть менше.

Один пацієнт у багатоцентровому глобальному дослідженні, в якому брала участь 331 особа, прожив понад вісім років після прийому DCVax. У Великобританії 53-річний Найджел Френч все ще живий через сім років після того, як захворів.

«Загальні результати вражають, – сказав професор Кейумарс Ашкан, нейрохірург з лікарні Королівського коледжу в Лондоні, який був головним європейським вченим в дослідженні. – Остаточні результати третьої фази випробувань […] дають нову надію пацієнтам, які борються з гліобластомою».

Вакцина продовжила життя і пацієнтам, які вважаються такими, що мають гірший прогноз — люди похилого віку та люди, для яких хірургічне втручання не було можливим, додав він.

У разі схвалення медичними регуляторними органами, DCVax стане першим новим методом лікування за 17 років для пацієнтів з нещодавно діагностованою гліобластомою і першим за 27 років для людей, у яких вона повернулася.

Дослідники виявили, що вперше діагностовані пацієнти, які отримували вакцину, вижили в середньому протягом 19,3 місяця, порівняно з 16,5 місяцями для тих, хто отримував плацебо.

Учасники з рецидивною гліобластомою, які отримали DCVax, прожили в середньому 13,2 місяця після її отримання, порівняно з 7,8 місяця для тих, хто не отримав вакцину.

В цілому 13% людей, які отримали її, прожили не менше п’яти років після постановки діагнозу, в той час, як в контрольній групі — лише 5,7%, свідчать результати дослідження, опубліковані в четвер в журналі Американської медичної асоціації онкології (Journal of the American Medical Association Oncology).

Вакцина є формою імунотерапії, при якій імунна система організму програмується на пошук і атаку пухлини. Вона є першою розробленою для боротьби з пухлинами головного мозку.

«Вакцина працює, стимулюючи власну імунну систему пацієнта до боротьби з пухлиною. Вона забезпечує персоналізоване рішення, працюючи з імунною системою пацієнта, яка є найбільш інтелектуальною системою, відомою людині», – сказав Ашкан.

Вакцина виробляється шляхом поєднання білків з власної пухлини пацієнта з його лейкоцитами. Це навчає білі клітини розпізнавати пухлину. Після введення вакцини ці навчені білі кров’яні клітини допомагають решті імунної системи пацієнта розпізнати пухлину як щось, з чим вона повинна боротися і знищити.

Загалом 232 учасники дослідження отримували препарат DCVax, а 99 – плацебо. 331 пацієнту була проведена операція з подальшою радіотерапією та хімієтерапією для видалення якомога більшої частини пухлини, що є стандартним методом лікування гліобластоми.