Нью-йоркським кур’єрам доводиться мати справу з безліччю загроз: автомобілі, нестабільна погода, озброєні грабіжники та алгоритми застосунків, які можуть «деактивувати» їх, якщо вони не поспішатимуть до клієнтів достатньо швидко. Нещодавно до цього списку додалося ще одне — їхні електровелосипеди спалахують, пише The Guardian.

Потужні літій-іонні батареї, що використовуються в невеликих електробайках, є причиною наростальної епідемії пожеж. Цього року, за даними пожежної служби Нью-Йорка, сталося близько 200 пожеж і шість смертей. Нещодавно електровелосипед загорівся прямо у квартирі мангеттенської багатоповерхівки, тоді постраждали майже 40 осіб, а пожежники були змушені евакуювати мешканців за допомогою мотузок.

Ці пожежі можуть поширюватися швидко і раптово: «Ми маємо повністю сформовану пожежу протягом декількох секунд», – сказав головний пожежний маршал на пресконференції.

Це стало щоденною проблемою для таких працівників доставки, як Делорес Соломон, 64-річна мешканка Брукліна, яка працює в Uber Eats вже близько двох років. Соломон сказала, що вона «живе в страху» через те, що її транспортний засіб може загорітися під час зарядки або навіть коли вона їде на ньому. Минулого року, розвозячи їжу на своєму моторолері, Соломон потрапила у вибоїну, внаслідок чого акумулятор вилетів і впав на асфальт, де і загорівся.

Нью-Йорк зіштовхнувся з проблемою загоряння електровелосипедів
Наслідки пожежі всередині житлового будинку в районі Мангеттен у Нью-Йорку

Нью-Йорк зіштовхнувся з проблемою загоряння електровелосипедів

Нью-Йорк, найбільш щільно заселене місто Америки, є раєм для мікромобільності. Тут маленькі електричні транспортні засоби — це не іграшки для прогулянок на вихідних, а життєво важливі інструменти для приблизно 65 тисяч працівників доставки.

Сьогодні є тисячі варіантів, якщо ви хочете придбати е-велосипед, е-скутер або е-мопед. Деякі з висококласних, брендових машин продаються в красивих шоурумах в центрі міста за ціною понад $5000. Але багато транспортних засобів, якими користуються працівники Нью-Йорка, походять від невідомих виробників і продаються в Інтернеті або через невеликі магазини за ціною від $1000 до $2000.

Майже всі ці транспортні засоби живляться від літій-іонних акумуляторів, які містять щільно з’єднані елементи, що зберігають енергію у вигляді легкозаймистих хімічних речовин. Як правило, елементи синхронізуються за допомогою електронної схеми, яка називається «системою управління батареєю» і гарантує, що елементи не перезаряджаються і не вивільняють занадто багато енергії за один раз. Але цей ретельний баланс може бути порушений через пошкодження, знос або дефекти виробництва, іноді з небезпечними наслідками.

Законодавці теж занепокоєні. Орган, який управляє громадським житлом Нью-Йорка, запропонував заборонити електровелосипеди на своїй території в цьому році, але відступив після обурення мешканців з низьким рівнем доходу. У понеділок міська рада провела слухання, на яких законодавці представили законопроєкти, спрямовані на боротьбу з пожежами акумуляторів, включаючи пропозицію заборонити продаж старих акумуляторів для електробайків, а також заборонити всі акумулятори, які не були схвалені національно визнаною випробувальною лабораторією.

Якщо цей захід буде прийнятий, це змусить велосипедистів використовувати акумулятори, сертифіковані Лабораторією страховиків (UL), що базується в штаті Іллінойс, яка піддає електровелосипеди та їх акумулятори випробуванням з різних питань, починаючи від їх продуктивності при екстремальних температурах і закінчуючи тим, наскільки легко вогонь поширюється між елементами живлення.