Компанія Qualcomm провела презентацію флагманського процесора Snapdragon 8 Gen 2, який має стати ще потужнішим, енергоефективнішим та краще обробляти завдання, пов’язані зі штучним інтелектом.

У порівнянні з Snapdragon 8 Gen 1, процесор Kryo Gen 2 включає одне основне ядро на базі Arm Cortex-X3 з тактовою частотою 3,2 ГГц. Також є чотири продуктивних ядра (на одне більше, ніж в торішньому чипі) з тактовою частотою 2,8 ГГц і три енергоефективних ядра з тактовою частотою 2,0 ГГц — все це на 200-300 МГц швидше, ніж в Gen 1.

Qualcomm заявляє, що процесор на 35% швидший, ніж попереднє покоління та забезпечує на 40% краще енергоощадження. Аналогічно, графічний процесор Adreno працює на 25% швидше, а його енергоефективність на 45% вища. Новий чип побудований по 4-нм техпроцесу, як і Gen 1.

В Qualcomm заявляють, що значно оновили додатковий процесор Hexagon для підвищення продуктивності штучного інтелекту в 4,35 раза. Компанія також стверджує, що він здатний вирішувати складніші завдання, такі як переклад на кілька мов в режимі реального часу.

Попри те, що стандарт Wi-Fi 6E досі є доволі екзотичним, Qualcomm додали вже наступне покоління бездротового інтернету Wi-Fi 7 – 8 Gen 2 став першою системою на чипі, яка його підтримує. Модем Snapdragon X70, анонсований на виставці Mobile World Congress на початку цього року, також має власний процесор штучного інтелекту, який допомагає збільшити покриття та швидкість 5G. X70 також дозволяє використовувати дві активні SIM-карти 5G, що надає можливість використовувати дві різні мережі 5G одночасно.

В Snapdragon 8 Gen 2 додали підтримку динамічного просторового звуку, але для цього знадобляться сумісні навушники. Це нове доповнення до платформи Qualcomm Snapdragon Sound, але сама функція вже пропонується такими компаніями, як LG, Samsung та Apple.

В іграх Snapdragon 8 Gen 2 тепер підтримує апаратне трасування променів в реальному часі для реалістичнішого світла і віддзеркалень. Такі компанії, як Oppo та ASUS, вже заявили, що будуть підтримувати трасування променів в майбутніх пристроях.

Qualcomm показала Snapdragon 8 Gen 2 – процесор для Android-флагманів 2023 року

Процесор обробки сигналів зображення Spectra відтепер має маркування Cognitive ISP з можливістю використання семантичної сегментації в реальному часі для фотографій і відео. Це допомагає системі обробки зображень ідентифікувати різні типи об’єктів на зображенні та застосовувати відповідне налаштування.

Qualcomm показала Snapdragon 8 Gen 2 – процесор для Android-флагманів 2023 року

Qualcomm показала Snapdragon 8 Gen 2 – процесор для Android-флагманів 2023 року

Теоретично це допомагає камері розрізняти такі об’єкти, як обличчя, волосся і небо, і вносити колірні корективи до кожного з них окремо під час зйомки зображення.

Qualcomm показала Snapdragon 8 Gen 2 – процесор для Android-флагманів 2023 року

Це може полегшити прогнозування того, як буде виглядати кінцеве зображення у видошукачі під час зйомки – до того, як програмна обробка зображень зробить свою справу. Snapdragon 8 Gen 2 також налаштований на підтримку нових сенсорів зображення від Sony і Samsung, двох компаній, які виробляють практично всі модулі камер в смартфонах.

Snapdragon 8 Gen 2 підтримує захоплення та відтворення відео з роздільною здатністю 8K, але на самому пристрої можна відтворювати тільки 4К відео, як і виводити на зовнішній дисплей. Отже, це покоління флагманського чипа від Qualcomm ще не зовсім готове для повноцінного впровадження 8К.

Перші флагманські смартфони на Snapdragon 8 Gen 2 будуть представлені ще наприкінці цього року, проте у широкий продаж потраплять вже наступного.