Китай завершив будівництво на краю Тибетського нагір’я найбільшої у світі телескопічної мережі. Країна планує спрямувати його на наше Сонце в рамках того, що один експерт називає «золотим віком сонячної астрономії».

Як повідомлялося раніше в журналі Nature, сонячний радіотелескоп Daocheng Solar Radio Telescope (DSRT) коштує 100 мільйонів юанів ($14 мільйонів) і складається з більш ніж 300 антен, розташованих у формі кола діаметром 3 км. Початкові випробування розпочнуться в червні 2024 року і будуть зосереджені на майбутньому збільшенні сонячної активності протягом наступних кількох років, зокрема на тому, як сонячні виверження впливають на Землю.

Наземний DSRT приєднується до сонячного зонда NASA Parker та сонячного орбітального апарату Європейського космічного агентства (ESA) Solar Orbiter, запущених у 2018 та 2020 роках відповідно, у постійних зусиллях з вивчення складних процесів, що відбуваються на Сонці.

Радіотелескопи, такі як DSRT, особливо корисні при вивченні активності у верхніх шарах сонячної атмосфери, або корони, таких як сонячні спалахи. Інша сонячна погодна подія, корональний викид маси (CME), включає виверження гарячої плазми, які вивільняють високоенергетичні частинки, які потім можуть подорожувати до Землі. Це випромінювання часто пошкоджує електромережі та супутники, як це сталося в лютому 2022 року, коли сонячна буря збила з орбіти 40 супутників Starlink.

«Китай тепер має інструменти, які можуть спостерігати за всіма рівнями Сонця, від його поверхні до зовнішньої атмосфери», – сказав Хуей Тянь, фізик Сонця з Пекінського університету в Пекіні, в інтерв’ю журналу Nature.

Порівняно з аналогічними телескопічними решітками, DSRT буде більш тонко налаштований, а отже потенційно вловлюватиме слабші сигнали від високоенергетичних частинок, що випромінюються під час подій, пов’язаних з корональним викидом маси.