Проблеми з модерацією Facebook добре відомі всім українським користувачам, які періодично потрапляють у бан навіть за нейтральні дописи про російське вторгнення. Нарешті на проблему звернула увагу й наглядова рада компанії Meta. Ця напівнезалежна комісія постановила відновити видалений пост користувача, який порівняв російських військових з фашистами. Окрім того, Наглядова рада закликає Meta обережніше ставитися до модерації під час «незаконного військового втручання».

Рішення комісії стосується допису латвійського користувача, який у квітні цього року опублікував зображення людини, вбитої в Бучі, та додав до нього текст, в якому йдеться про те, що російська армія «стала фашистською». На самому зображенні не показані насильницькі рани й, таким чином, воно не порушує політику Facebook щодо графічного контенту. Допис закінчується рядками радянського поета Костянтина Симонова: «убий фашиста… Убий його! Убий його! Убий!».

Інший користувач Facebook поскаржився на цей допис, і компанія Meta видалила його за порушення Стандарту спільноти щодо мови ворожнечі. Після розгляду цієї справи Радою компанія Meta дійшла висновку, що допис видалено помилково, і відновила його.

«У цьому контексті ані зобов’язання компанії Meta щодо прав людини, ані її Стандарт щодо мови ворожнечі не захищають солдатів від звинувачень у грубих правопорушеннях і не можуть забороняти провокаційні порівняння їхніх дій з історичними подіями» – йдеться у висновку комісії.

Наглядова рада також зазначила, що в оцінці агресивних висловлювань щодо міжнародних конфліктів існують додаткові складнощі, коли міжнародне право дозволяє адресувати їх на рахунок учасників бойових дій.

«Російське вторгнення в Україну визнано незаконним в усьому світі. Рада закликає компанію Meta переглянути свої політики, щоб врахувати обставини незаконного військового втручання» – пише Наглядова рада.

У висновках комісія звертається до Meta з пропозицією змінити свою політику щодо конфліктів у воєнний час та створити чіткіші правила для публічних постів, які містять потенційно насильницькі зображення або мову. Компанія має дозволити «нейтральне посилання на потенційний результат», навіть якщо він пов’язаний із насильством. Окрім того, дорослі користувачі можуть самі приймати рішення щодо перегляду графічного контенту та необхідності встановлення на ньому екрана попередження, отже Meta може надати їм такий вибір.

Будемо сподіватися, що висновки Наглядової ради Meta вплинуть на блокування та видалення постів українських користувачів.