Компанія Apple готується почати постачати чипи для своїх пристроїв зі споруджуваного заводу в Аризоні, США, що є важливим кроком на шляху до зменшення залежності компанії від азійського виробництва, пише Bloomberg.

Головний виконавчий директор Тім Кук зробив цю заяву під час внутрішньої зустрічі в Німеччині з місцевими інженерами та співробітниками роздрібної торгівлі в рамках недавнього турне по Європі. Він також додав, що Apple може розширити постачання чипів із заводів у Європі.

«Ми вже прийняли рішення про викуп заводу в Аризоні, який запускається у 2024 році, так що у нас попереду близько двох років, може, трохи менше», – сказав Кук співробітникам. «І в Європі, я впевнений, що ми також будемо купувати з Європи, коли ці плани стануть більш очевидними», – додав він на зустрічі, в якій брали участь керівник сервісних служб Apple Едді Кью і Дейдре О’Брайен, керівник відділу роздрібної торгівлі та людських ресурсів.

Кук, ймовірно, має на увазі завод в Аризоні, який буде управлятися компанією Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC), ексклюзивним партнером Apple по виробництву чипів. Відкриття цього заводу заплановано на 2024 рік. І TSMC вже придивляється до другого заводу в США, що є частиною ширших зусиль по збільшенню виробництва чипів в країні.

Варто зазначити, що Intel також будує заводи в Аризоні, які відкриються у 2024 році. Виробник мікросхем був основним постачальником Apple протягом багатьох років, але навряд чи зможе повернути цей бізнес. Apple замінила процесори Intel в комп’ютерах Mac та інших продуктах на свої власні компоненти, і чипмейкер не має підтвердженої репутації у виробництві чужих розробок.