Переливання крові є важливим способом заміщення втраченої крові, часто рятуючи життя в найгірших можливих обставинах. Але не всі можуть отримати цю процедуру, бо деякі пацієнти з рідкісними групами крові не відповідають вимогам.

Національна служба охорони здоров’я (NHS) Великобританії оголосила, що розпочала клінічне випробування, в рамках якого дослідники будуть вводити пацієнтам еритроцити, вирощені в лабораторії. Це перший випадок, коли вони будуть перелиті іншій людині в рамках дослідження з переливання крові.

Дослідження під назвою RESTORE є спільною дослідницькою ініціативою NHS Blood and Transplant (NHSBT) та Бристольського університету, а також різних дослідників Кембридзького університету.

У відеоролику NHS на YouTube дослідник Бристольського університету Еш Той пояснює, що RESTORE – це клінічне дослідження, створене для того, щоб оцінити, чи є еритроцити, вирощені в лабораторії, схожими або, можливо, навіть кращими за власні клітини крові донора, що виробляються в організмі.

Тепер ці клітини не просто приготовані у лабораторії з нуля. Це еритроцити, вирощені зі стовбурових клітин крові людини, а саме CD34+ клітин, виділених з крові дорослого донора. (Донори були набрані з бази донорів крові NHSBT).  Використання стовбурових клітин дозволяє дослідникам практично чаклувати над будь-яким типом клітин крові, який їм потрібен, з надією, що він не буде відторгнутий організмом.

Як пояснив Той, лабораторно виготовлена кров переливалася раніше шляхом аутологічного переливання, в якому дослідники використовували стовбурові клітини донора, а потім вводили вирощені в лабораторії еритроцити назад в організм людини. Але це перший раз, коли вона була передана іншій людині, — процес, відомий як алогенне переливання.