Онлайн-спільнота художників DeviantArt оголосила про запуск DreamUp – сервісу для перетворення тексту в зображення на основі ШІ, що працює за технологією Stable Diffusion. Одночасно DeviantArt додав можливість, яка дозволяє художникам відмовитися від навчання Штучного інтелекту на основі їхніх зображень, але при цьому за замовчуванням ця опція вимкнена і всі зображення авторів потрапляють до ШІ, що обурило багатьох членів спільноти, пише ArsTechnica.

DreamUp створює нові ШІ-зображення на основі текстових підказок. Завдяки своєму корінню в Stable Diffusion, DreamUp навчився генерувати зображення, аналізуючи сотні мільйонів зображень, вискоблених з таких сайтів, як DeviantArt, і зібраних в бази даних LAION без дозволу художників, що деякі учасники DeviantArt вважають проблемою.

На початку цього року Stable Diffusion викликала серйозну дискусію серед художників, які ставлять під сумнів етичність творів мистецтва, створених за допомогою штучного інтелекту. Деякі мистецькі спільноти зайняли жорстку позицію проти будь-яких зображень, створених Штучним інтелектом, повністю заборонивши їх.

Можливо, передбачаючи негативну реакцію, DeviantArt робить перші кроки, щоб заспокоїти художників, які можуть бути незадоволені тим, що їхні роботи будуть використані для навчання ШІ-генераторів зображень. Сайт впровадив прапорець «noai», який художники можуть поставити в налаштуваннях своїх зображень, щоб відмовитися від попадання в набори даних. Проте, чи будуть сторонні системи враховувати його, ще належить з’ясувати. В DeviantArt зазначають, що вони давали згоди на використання зображень із сайту для навчання сторонніх моделей ШІ (таких як Stable Diffusion).

DeviantArt розчарував художників новим генератором штучного інтелекту DreamUp
Тестування DreamUp з «Авраамом Лінкольном в образі ковбоя» та «вінтажним комп’ютером, 35 мм фото».

Учасники DeviantArt отримують п’ять безплатних згенерованих зображень, щоб спробувати DreamUp, і також можуть придбати більше, підписавшись на різні тарифні плани CORE, які варіюються від $3,95 до $14,95 на місяць.

Крім того, є можливість використовувати Stable Diffusion локально безплатно, встановивши пакет з GitHub або завантаживши застосунок Draw Things на iPhone.

З огляду на критику, DeviantArt оголосив про оновлення своєї політики щодо наборів даних ШІ, заявивши, що у відповідь на відгуки спільноти всі зображення, розміщені на DeviantArt, будуть «автоматично позначені як НЕ дозволені для використання в наборах даних ШІ». Проте художники, які бажають відмовитися від включення своїх робіт у навчання DeviantArt з ШІ для DreamUp, все одно повинні заповнити окрему форму, яка буде перевірятися вручну.