Вчені створили новий дослідницький хаб в Університеті Сент-Ендрюса, для підготовки до відкриття життя на інших планетах, повідомляє Vice. Хоча не ясно, чи знайдемо ми коли-небудь життя за межами Землі, або чи існують іншопланетяни взагалі, — наслідки їх виявлення матимуть величезні наслідки для людства, незалежно від того, в якій формі це може відбутися.

Пошуки позаземного розуму (the search for extraterrestrial intelligence – SETI), (разом з ширшими пошуками навіть простих форм життя, таких як бактерії) стали надзвичайно складними, підвищуючи шанси на те, що ми дійсно можемо натрапити на докази існування іншопланетян в найближчі десятиліття, якщо припустити, що вони насправді існують.

Джон Елліотт, почесний науковий співробітник Школи комп’ютерних наук Університету Сент-Ендрюса в Шотландії, десятиліттями розмірковує над потенційними наслідками виявлення іншопланетян. Під час своєї тривалої участі в Постійному комітеті SETI, групі експертів, створеній Міжнародною академією астронавтики (МАА), він розробив підходи до розшифровки позаземних повідомлень і продумав, як поширювати інформацію про підтверджене виявлення позаземних об’єктів на глобальну аудиторію.

Зараз Елліотт заснував SETI Post-Detection Hub на базі Центру науки про екзопланети Університету Сент-Ендрюса та Центру глобального права та управління, щоб об’єднати різних експертів і передбачити радощі та негаразди світу після виявлення позаземних істот.

«Ставало все більш очевидним, що нам потрібен центр для координації наших зусиль по комплексному забезпеченню у випадку такої події, – повідомив Елліотт. – Тому, за підтримки колег, я взяв на себе ініціативу і почав розвивати центр, до того рівня, де він знаходиться зараз».

Створення центру є однією з багатьох ознак того, що наявні протоколи, які стосуються виявлення позаземних об’єктів, ймовірно, найближчим часом стануть предметом гострішої уваги. Постійний комітет SETI прийняв базовий план дій для цієї події в 1989 році, але багато дослідників вважають, що ці керівні принципи не встигають за швидким розвитком медіаландшафту і самого пошуку позаземного життя. Дві групи дослідників також нещодавно обговорювали доцільність підготовки до ризиків для безпеки дослідників SETI та астрономічних об’єктів, в тому числі терористичних атак або шпигунства.

Вчені заснували «центр після виявлення» для підготовки до контакту з іншопланетянами

Експерти припускають, що протоколи виграли б від міждисциплінарного внеску професіоналів з усіх верств суспільства, таких як соціологи, юристи, фахівці зі ЗМІ та ентузіасти, які просто цікавляться іншопланетним життям.

«Основні питання стосуються деталізації та узгодження, а також можливих юридичних наслідків для всього, що відбувається після початкової фази виявлення, коли підтверджується, що сигнал/знахідка не зроблені людиною і походять з достовірного позаземного джерела, яке зосереджується на отриманні сигналу, – пояснив Елліотт. – Всі інші фокуси в поточному протоколі зосереджені на загальній поведінці (прозорість знахідки та інформації), а також на початкових показниках значущості знахідки».

Іншими словами, такі дослідники, як Елліотт, хотіли б співпрацювати з міждисциплінарними експертами, щоб усунути деякі прогалини в чинних протоколах, включаючи координацію прозорого обміну інформацією про виявлення іншопланетян між країнами. Дослідники нового центру також планують боротися з сучасним новинним середовищем, яке масово підживлюється соціальними мережами, що робить його особливо вразливим для прихильників теорій змови та дезінформації.

«Будуть прихильники заперечення/конспірології, як це відбувається з багатьма подіями в історі, – додав Джон Елліотт. – Культурні лідери можуть мати значний вплив на це».

Звичайно, ці плани дуже залежать від характеру виявлення. Наприклад, марсохід NASA Perseverance зараз шукає ознаки простого життя на Марсі, яке могло існувати понад три мільярди років тому. Знахідка марсіанських скам’янілостей стала б величезним проривом, який довів би, що життя на Землі не є унікальним.

Однак виявлення решток вимерлих мікробів буде дуже відрізнятися від, скажімо, отримання повідомлення, надісланого розумною позаземною цивілізацією, яка існує прямо зараз десь в іншій частині нашої галактики. Нам також можуть бути представлені дуже неоднозначні докази іншопланетного життя, такі як виявлення певної суміші газів в атмосфері планети, розташованої за сотні світлових років від нас, що може натякати на біологічну активність, але не може остаточно це довести.

Саме тому вченим потрібно буде «розширити це, щоб розглянути всі можливі ймовірні сценарії», каже Елліотт.

«Розумна цивілізація, що збереглася, поставила б багато додаткових питань, таких як поточні потреби в соціальному впливі і аналізі сигналів», – додав він, зазначивши, що SETI доведеться обговорювати ризики, пов’язані з іншопланетними істотами, питання про те, чи варто відповідати, і що сказати, якщо ми передамо відповідь.

Новий центр в Університеті Сент-Ендрюса розроблятиме розв’язання цих проблем і допоможе людям підготуватися до того, що іншопланетяни, в тій чи іншій формі, можуть бути виявлені в майбутньому.