Нещодавній вихід нових телевізійних приставок Apple TV 4K приніс пристрою серед іншого й оновлений процесор. Це спрощена версія Apple A15 Bionic з iPhone 13. Відмінність складає лише кількість ядер процесора.

В окремому огляді видання FlatpanelsHD провели непогане порівняння Apple TV 4K з ігровими консолями (адже телевізійна приставка від Apple також спроможна запускати й ігри).

Для початку, A15 Bionic має на одне ядро менше в ЦП (п’ять, а не шість) та 4-ядерну графіку (як у iPhone 13). У порівнянні з A12 Bionic, нова версія приставки показала 40% зростання продуктивності (коли Apple каже про 50%, але це просто різниця методів тестування). При цьому тут немає активного охолодження.

З іншого боку, ми були здивовані, побачивши, що A15 тротлить менше, ніж A12, враховуючи, що він не має активного охолодження. 20-хвилинний стрес-тест процесора зменшив продуктивність A12 до 65%, тоді як A15 — лише до 84%, що означає, що новий Apple TV 4K може підтримувати більшу частину продуктивності процесора під час тривалих важких навантажень в іграх.

Але цікавіше все ж порівняння з PlayStation 5 та Xbox One:

ЦП в A15 Bionic набагато, набагато швидший, ніж в ігрових консолей попереднього покоління, таких як Xbox One та PlayStation 5. Продуктивність ядра ЦП A15 також значно швидша, ніж ядра ЦП PS5 (саме одноядерна продуктивність), але PS5 випереджає багатоядерною потужністю, оскільки має вісім ядер на відміну від п’яти ядер у версії Apple TV A15.

Що стосується графіки, Apple TV 4K (2022) на папері перевищує один терафлопс графічної продуктивності, але виміряти це важко, оскільки для tvOS немає інформації про графічний чип або тестових програм, доступних для tvOS. В таких показниках приставка все ще не може зрівнятися з ігровими консолями останнього покоління, такими як Xbox One, і має лише половину обсягу оперативної пам’яті (4 ГБ проти 8 ГБ).

З іншого боку, Apple TV 4K (2022) має набагато швидшу оперативну пам’ять і дуже швидкий NVMe SSD, на відміну від старого жорсткого диска в консолях останнього покоління. Ми починаємо підходити до точки, коли теоретично ігри для Xbox One та PS4 можна буде відтворювати на Apple TV без зайвих компромісів.

Без помітного успіху Apple вже не перший рік намагається зробити з Apple TV також й ігровий пристрій. І тести демонструють, що це скоріше не питання продуктивності, а відсутність кроків від розробників. І хоча огляди підтверджують, що в цьому напрямі майже нічого не змінилося, продуктивність оновленої приставки все ж вражає.