Знімальна група документалістів, яка займається пошуком уламків літаків часів Другої світової війни, нещодавно виявила історичні артефакти більш сучасного зразка. Після перегляду відзнятого матеріалу NASA підтвердило, що підводні уламки, зняті біля узбережжя Флориди, належать до останнього польоту космічного шатла «Челленджер», в якому загинуло семеро людей.

Про це повідомив адміністратор NASA Білл Нельсон у своїй заяві:

«Хоча минуло майже 37 років з тих пір, як сім сміливих і відважних дослідників загинули на борту «Челленджера», ця трагедія назавжди закарбувалася в колективній пам’яті нашої країни. Для мільйонів людей по всьому світу, і для мене в тому числі, 28 січня 1986 року все ще залишається вчорашнім днем. Це відкриття дає нам можливість ще раз зробити паузу, вшанувати пам’ять семи піонерів, яких ми втратили, і поміркувати про те, як ця трагедія змінила нас. У NASA основна цінність безпеки є – і повинна назавжди залишатися – нашим головним пріоритетом, особливо в той час, коли наші місії досліджують більшу частину космосу, ніж будь-коли раніше».

Водолази, які працювали над документальним фільмом, помітили на морському дні «великий рукотворний об’єкт, частково засипаний піском». Він мав сучасну конструкцію, включаючи восьмидюймові квадратні плитки, які зазвичай використовуються в системах термозахисту шатлів. Це підказало членам екіпажу, що уламки можуть бути пов’язані з NASA, і вони зв’язалися з космічним агентством, яке переглянуло відзнятий матеріал і підтвердило його походження. У NASA заявили, що розглядають питання про те, які додаткові дії слід вжити щодо уламків.

Трагічний «Челленджер» злетів 28 січня 1986 року і розпався на частини вже через 73 секунди польоту. Всі шість членів екіпажу і шкільна вчителька Кріста МакОліфф загинули в результаті вибуху або удару. МакОліфф була обрана з понад 11 тисяч претендентів на посаду «Вчителя NASA в космосі». Запуск транслювався в прямому ефірі по національному телебаченню і став настільки сумнозвісною трагедією, що багато людей точно пам’ятають, де вони були, коли це сталося.

NASA підтвердило, що знайдені під водою уламки належать «Челленджеру», який вибухнув у 1986 році

Окрім МакОліфф, під час місії загинули командир Френсіс Р. «Дік» Скобі, пілот Майкл Дж. Сміт, спеціалісти Рональд Е. МакНейр, Еллісон С. Онізука та Джудіт А. Резнік, а також спеціаліст з корисного навантаження Грегорі Б. Джарвіс. У 2018 році астронавти МКС завершили наукові заняття, заплановані МакОліфф для цієї подорожі.

Розслідування вибуху показало, що кільцеві ущільнювачі в з’єднаннях сегментів твердопаливного прискорювача затверділи від несподівано низьких температур напередодні ввечері. Попри занепокоєння інженерів компанії-виробника ущільнювачів Morton Thiokol, керівництво компанії надало рекомендацію на запуск. Ця трагедія в кінцевому підсумку призупинила програму космічних човнів на 32 місяці та призвела до створення в агентстві Управління з безпеки, надійності та забезпечення якості.

Документальний фільм «У пошуках Бермудського трикутника», який розповідає про уламки шаттла, вийде в ефір 22 листопада на телеканалі History Channel.