NASA успішно запустило новий супутник спостереження Землі, він допомагатиме вченим прогнозувати погоду і стежити за екстремальними погодними явищами, які стають все більш поширеними. Супутник, який отримав назву Joint Polar Satellite System-2 (JPSS-2), є частиною глобальної системи спостереження і продуктом партнерства між НАСА та Національним управлінням океанічних і атмосферних досліджень США (NOAA).

«Метеорологічні супутники NOAA ще ніколи не були настільки важливими, оскільки екстремальні погодні явища продовжують частішати через зміну клімату, – сказала Ірен Паркер, заступник помічника адміністратора з питань систем Національного екологічного супутника, даних і послуг NOAA, під час брифінгу перед запуском. – З 2017 року по вересень 2022 року США пережили 104 окремі катастрофи на мільярди доларів. Для порівняння, з 1987 по 1991 їх було лише 15».

Запуск JPSS-2 відбувся 10 листопада на борту ракети-носія Atlas V 401 компанії United Launch Alliance з бази Космічних сил США Ванденберг у Каліфорнії.

NASA та NOAA мають цілу мережу супутників, спрямованих на Землю для спостереження за її навколишнім середовищем, включаючи попередників JPSS-2 – Suomi NPP та NOAA-20. JPSS-2 приєднається до цих двох супутників на полярній орбіті, що означає, що вони облетять земну кулю від полюса до полюса, покриваючи всю планету двічі на день.

«Щоб прогнозувати місцеву погоду, ми повинні спостерігати за погодою з цієї глобальної перспективи, — сказав Тім Волш, директор офісу програми JPSS NOAA. — Пилова буря в Африці може вплинути на розвиток потенційного урагану, який може вдарити по східному узбережжю. Тайфун в Японії може призвести до сильних дощів у Каліфорнії через кілька днів».

Супутник JPSS-2 проводитиме вимірювання за допомогою чотирьох приладів, в тому числі набору радіометрів видимого інфрачервоного діапазону, який виконує функцію «очей» супутника. Він робить зображення у видимому світлі та інфрачервоному діапазоні з просторовою роздільною здатністю приблизно чверть милі, що дозволяє дослідникам бачити такі особливості, як куполи хмар, які можуть вказувати на те, наскільки сильною є гроза. Мікрохвильовий ехолот Advanced Technology Microwave Sounder, або ATMS, може спостерігати крізь хмари, щоб побачити інтенсивність грози, в той час, як інфрачервоний ехолот Cross-track Sounder, або CrIS, генерує тривимірне зображення атмосфери, а Ozone Mapping and Profiler Suite, або OMPS, вивчає озон в атмосфері.

У поєднанні дані цих інструментів допоможуть прогнозувати погоду, зокрема шляхом моніторингу Атлантичного і Тихого океанів. На суші є багато метеостанцій, які збирають дані. Але вимірювання з океанів повинні здійснюватися метеорологічними буями, яких відносно мало, тому ці дані необхідно доповнювати супутниковими. Дані програми JPSS раніше використовувалися для прогнозування виходу урагану Ян на узбережжя Флориди й зараз використовуються для моніторингу тропічного шторму Ніколь.

Окрім прогнозування погоди, дані з JPSS-2 також будуть корисними для вивчення інших кліматичних умов. За допомогою супутника можна спостерігати за посухами; вимірювати колір океану, що може допомогти в моніторингу здоров’я океанічних екосистем і виявленні шкідливого цвітіння водоростей; вимірювати якість повітря шляхом виявлення смогу або диму від лісових пожеж; спостерігати за змінами полярних льодовикових шапок і дір в озоновому шарі.

Проведення послідовних вимірювань цих факторів протягом десятиліть є ключовим для збереження записів, які дозволяють зрозуміти довгостроковий вплив зміни клімату, на додаток до ролі JPSS-2 у прогнозуванні погодних явищ у короткостроковій перспективі.