Вчені розробляють найкращий спосіб перехоплення об’єктів, які проникають у нашу Сонячну систему з міжзоряного простору, що може дати можливість зблизька побачити об’єкти, які походять з чужих зоряних систем, пише Vice.

Відправлення космічних апаратів, щоб наздогнати ці міжзоряні об’єкти, і, можливо, отримати їх зображення з відстаней всього в кілька сотень км, може розкрити важливі деталі про їх склад, еволюцію і походження за межами нашої Сонячної системи, повідомляє нове дослідження.

Минуло лише п’ять років з часу відкриття першого відомого міжзоряного гостя — загадкового об’єкта завширшки 91 метр, відомого під назвою «Оумуамуа», який був помічений під час подорожі Сонячною системою в жовтні 2017 року. На додаток до своєї абсолютної новизни, «Оумуамуа» був чимось дивним, що спантеличило вчених, особливо тому, що він раптово збільшив швидкість, і вчені досі не можуть це пояснити.

Вони запропонували багато версій походження об’єкта, а гарвардський астроном Аві Лоеб висловив припущення, що він міг бути частиною інопланетної технології. Якби місія з перехоплення була готова переслідувати Оумуамуа п’ять років тому, ми могли б отримати відповіді на питання про природу і походження об’єкта. Щоб гарантувати, що ми не проґавимо наш наступний шанс на зустріч з подібним дивним об’єктом, вчені сподіваються розробити космічний апарат, який зможе вичікувати, доки йому не буде дано зелене світло для переслідування міжзоряної цілі.

Зараз команда під керівництвом Аміра Сіраджа, студента, який вивчає астрофізику в Гарвардському університеті, окреслила деякі фізичні параметри такої місії, в тому числі потенційний часовий графік, швидкість космічного апарата та оптимальну відстань прольоту.

У новому дослідженні також зазначається, що телескоп Vera C. Rubin Legacy Survey of Space and Time (LSST) стане чудовим детектором міжзоряних об’єктів, і потенційно може виявити десятки таких «гостей». Місія перехоплення повинна буде швидко вибрати одну з цих цілей після її виявлення, а потім стартувати протягом декількох тижнів, щоб мати достатньо часу, щоб наздогнати її.

Європейське космічне агентство вже розробляє кометний перехоплювач, який переслідувати міжзоряний об’єкт, хоча місія більше орієнтована на зустріч з кометою із зовнішніх регіонів Сонячної системи. Команда вчених NASA також представила місію «Міст до зірок», яка має на меті перехоплення міжзоряного об’єкта, але цей проєкт поки що залишається на стадії концепції.

Якщо офіційна місія з перехоплення міжзоряних об’єктів буде затверджена в найближчі роки, це дасть змогу отримати безпрецедентний погляд на об’єкт з-поза меж Сонячної системи. Тим часом каталог відомих міжзоряних об’єктів буде тільки розширюватися, оскільки обсерваторії наступного покоління вже сканують небо на їх наявність.