Компанія Apple обмежила функцію бездротового обміну файлами AirDrop на iPhone в Китаї після того, як цей механізм був використаний протестувальниками для поширення зображень серед інших власників iPhone, повідомляє Bloomberg.

AirDrop дозволяє швидко обмінюватися такими файлами, як зображення, документи або відео між пристроями Apple. Остання версія – iOS 16.1.1, випущена в середу, – обмежує у Китаї період, в якому можна отримувати файли від користувачів не з адресної книги, 10 хвилинами. Попередні версії iOS не обмежували цей час.

Після закінчення 10-хвилинного періоду функція повертається в режим, коли файли можна отримувати тільки від контактів. Це означає, що люди не зможуть отримати AirDrop-передачу від незнайомця, якщо вони не ввімкнули цю можливість протягом попередніх кількох хвилин. Це ускладнює завдання для тих, хто прагне поширювати контент і охоплювати людей непомітним способом.

Apple внесла зміни до AirDrop на iPhone, що продаються в Китаї. Це відбулося після того, як протестувальники в країні використовували сервіс для поширення плакатів, спрямованих проти Сі Цзіньпіна і китайського уряду.

Apple не прокоментувала, чому зміни були введені в Китаї, але заявила, що планує розгорнути нові налаштування AirDrop по всьому світу вже наступного року. Ідея полягає в тому, щоб пом’якшити небажаний обмін файлами, заявили в компанії.

Але технологічний гігант з Купертіно в минулому вже піддавався критиці за внесення змін до функцій iPhone, щоб заспокоїти китайський уряд. Наприклад, у 2019 році Apple звинуватили у приховуванні емодзі з тайванським прапором для користувачів в Гонконзі та Макао. Компанія також приховала в китайській версії App Store застосунки для VPN, які зазвичай використовуються для обходу інтернет-цензури у Китаї. Багато власних сервісів Apple також недоступні в Китаї – найбільшому у світі ринку смартфонів – в тому числі Apple TV+, iTunes Store, платні подкасти, Apple Books і Apple Arcade.

Китай стикається зі зростаючим викликом у подоланні соціального невдоволення через політики COVID Zero. Минулого місяця в таких містах, як Пекін, з’явилися антиурядові гасла напередодні ключових зборів комуністичної партії. Під час продемократичних протестів у Гонконзі активісти використовували AirDrop для поширення своїх політичних вимог. Китай пообіцяв дотримуватися своєї суворої політики COVID Zero на вихідних, зруйнувавши надії на те, що Пекін може послабити контроль після свого партійного з’їзду.

Варто зазначити, що функція AirDrop отримала суперечливі відгуки з моменту її релізу в iPhone з iOS 7 у 2013 році, оскільки вона часто використовувалася неналежним чином. За останній рік було кілька повідомлень про затримку або скасування авіарейсів через те, що пасажири літаків надсилали неправдиві терористичні погрози або порнографічні зображення іншим людям на борту.