Компанія Audi презентувала оновлені версії власного електричного флагмана. Символічна подія. Адже саме кросовер Audi e-tron у 2018 році поклав початок електричній революції Audi, що має розтягнутись на 11 років та завершитись у 2030-му максимальним переходом на випуск електромобілів. Проміжний пункт для Audi загалом – до 2026 року випустити 20 нових моделей електрокарів. Проміжний пункт для моделі Audi e-tron конкретно – ось це оновлення до початку 2023 модельного року. То що змінилось?

Audi Q8 e-tron: нове ім’я, нова зовнішність, новий акумулятор

По-перше, змінилась назва. Вже під час дебюту Audi e-tron було зрозуміло, що чогось не вистачає. Адже позначення «e-tron» у випадку бренду Audi означало електрифікацію – чи то PHEV-гібрид, чи повний електромобіль. Однак кросовер Audi e-tron не мав літери та цифри для позиціювання всередині модельного ряду. Тепер має – і тепер це Audi Q8 e-tron. Хоча насправді я очікував позначення на кшталт Audi Q6 e-tron; але компанія вирішила підвищити статус моделі – мовляв: «це флагман нашої лінійки, тільки у форматі електромобіля».

По-друге, разом з ім’ям змінилась і зовнішність. Зверніть увагу на нову декоративну решітку Singleframe, оновлений передній бампер та задній дифузор. Зміни не кардинальні, але помітні – аби одразу виділити оновлену модель. Але ж є одна вагома технічна зміна й всередині: новий акумулятор номінальною ємністю 114 кВт·год, де корисно використовується 106 кВт·год. Водночас збережено й стандартний акумулятор – номінал 95 кВт·год, використовується 89 кВт·год.

Під час оновлення електричний кросовер Audi Q8 etron зберіг свої розміри: довжина 4,92 метра, ширина 1,94 метра, висота 1,63 метра, колісна база 2,93 метра. Трошки оновилась зовнішність, суттєво оновилась техніка – додано новий збільшений акумулятор; але залишився й стандартний. Фактично навколо двох акумуляторів й побудовано лінійку версій цього електро-SUV.

Так, електромобіль Audi Q8 50 e-tron пропонує повний привод, два електромотори, сумарну потужність 250 кВт або 340 к.с., крутний момент 664 Нм, а також стандартний акумулятор – то ж його запас ходу складає 491 км за циклом WLTP.

Своєю чергою, Audi Q8 55 e-tron також має повний привод та два електромотори, проте потужність зросла до 300 кВт або 408 к.с. (крутний момент залишився незмінний), а на збільшеному акумуляторі можна подолати до 582 км за правилами заміру циклу WLTP.

До речі, збільшення запасу ходу також можна пов’язати з покращенням заднього електромотора. Також змінились налаштування прогресивного керма, а максимальна потужність заряджання від станцій постійного струму віднині складає 170 кВт (для більшого акумулятора). Серед іншої цікавої техніки варто відзначити пневматичну підвіску з можливістю регулювання кліренсу в діапазоні 76 мм; причому «пневма» доступна для всіх версій Audi Q8 e-tron.

Кузов Sportback – не тільки дизайн, але й аеродинаміка

Тепер декілька слів про купе-кросовер Audi Q8 Sportback e-tron. Позначення «купе-кросовер» тут визначає дизайн кузова – з динамічним нахилом заднього скла на невеличкім «хвостиком» багажника. До речі, об’єм багажника електрокара Audi Q8 Sportback e-tron складає 528 л, що менше від показника Audi Q8 e-tron (569 л). А ще електромобіль Audi Q8 Sportback e-tron нижчий приблизно на 1 см.

Однак всі ці дрібні деталі складаються в одне велике покращення – аеродинаміку. Купе-кросовер Audi Q8 Sportback e-tron має коефіцієнт аеродинамічного опору 0.24 (проти 0.27 у моделі Audi Q8 e-tron), що позитивно впливає на дистанцію пробігу: версія «50» зі стандартним акумулятором може подолати 505 км, а версія «55» зі збільшеним акумулятором проїде до 600 км.

 

Як бачите, купе-кросовер Audi Q8 Sportback etron – це не тільки більш динамічний дизайн, але й покращена аеродинаміка. Що, зрештою, позитивно вливає на запас ходу: рекорд для сімейства Audi Q8 etron – максимум до 600 км на одній зарядці акумулятора!

Оновлення для «заряджених» версій SQ8 e-tron

Окремо варто відзначити й «гарячі» S-версії нового електромобіля – це Audi SQ8 e-tron та Audi SQ8 Sportback e-tron. Вони дебютували декілька років тому (ще без позначення Q8) й принесли цікаву інновацію, яка тоді тільки народжувалась у деяких виробників електромобілів – використання трьох електромоторів: одного для приводу передніх коліс та двох для окремого приводу кожного з задніх коліс.

У випадку Audi SQ8 e-tron та Audi SQ8 Sportback e-tron попереду встановлено електромотор потужністю 124 кВт, позаду встановлено два електромотори потужністю 98 кВт кожен. Сумарна потужність сягає 370 кВт (503 к.с.), крутний момент дорівнює 973 Нм. Причому за живлення цих трьох електромоторів віднині відповідає новий збільшений акумулятор.

Крім того, «заряджені» версії Audi SQ8 etron та Audi SQ8 Sportback etron вирізняються широкими колесами та накладками на арках – через що їх загальна ширина на 39 мм більша, від електромобілів Audi Q8 etron та Audi Q8 Sportback etron. А це, зрештою, впливає на запас ходу: S-версії пропонуються лише з великим акумулятором, проте можуть подолати на одному повному заряді 494 або 513 км (тут також Sportback проїздить більше). Зате зросла максимальна швидкість – до 210 км/год (проти 200 км/год в електрокарів Audi Q8 etron та Audi Q8 Sportback etron).

І декілька слів про салон…

Напевно, про салон писати найменше – тому, що загалом він майже не змінився. Вже знайомі чіткі геометричні форми передньої панелі, вже знайома комбінація з двох дисплеїв (10,1- та 8,6-дюймового), вже знайомий комплекс MMI, вже знайома цифрова панель приладів Audi virtual cockpit HD-формату. Фактично головне оновлення салону – це поява нових матеріалів оздоблення, де збільшений відсоток перероблених матеріалів (наприклад, перероблені матеріали використовуються для панелей звукоізоляції та килимків на підлозі).

Хоча, звісно, компанія Audi пропонує для свого електричного флагмана Q8 e-tron оздоблення зі шкіри, дерева, алюмінію – все за побажанням клієнтів. А ще пропонуються сидіння з підігрівом та вентиляцією, навіть масажем спини. Крім того, передбачено 2-зонний «клімат» як стандартна комплектація, а за окремим замовленням додається 4-зонний «клімат» та багато іншого.

Дизайн салону кардинально не змінився, однак запропоновані нові матеріали та варіанти оздоблення на вибір покупців. У стандартній комплектації або як опцію передбачено 2- або 4-зонний «клімат», панорамній скляний дах, проєкцію даних на лобове скло, сидіння з підігрівом та вентиляцією, функцію масажу спини.

Вартість вже відома – від 74,4 тис. євро

Електромобіль Audi Q8 e-tron та його варіації буде доступним для замовлення у Європі вже з поточного місяця, виробництво стартує незабаром. Але перші електрокари приїдуть в автосалони лише навесні 2023 року. Орієнтована вартість електромобіля вже відома: для ринку Німеччини – від 74,4 тис. євро.

Але ж це саме «від». Напевно, що додавання збільшеного акумулятора, кузову Sportback, або взагалі вибір спорт-версій SQ8 може суттєво вплинути на вартість – звісно, в сторону збільшення. То ж, кросовер Audi Q8 e-tron заявляє свій статус і технологіями, і вартістю: справжній флагман! Тільки в електричному форматі.