Активи компаній «Мотор Січ», «Запоріжтрансформатор», «АвтоКрАЗ», «Укрнафта» та «Укртатнафта» передано в управління Міністерства оборони України. Про це секретар РНБО Олексій Данілов повідомив на спеціальному брифінгу.

«На виконання рішення Ставки Верховного Головнокомандувача та у зв’язку з військовою необхідністю відповідно до Закону України від 17 травня 2019 року №4765 “Про передачу майна в умовах воєнного стану” було прийнято рішення про відчуження у власність держави активів стратегічно важливих підприємств держави. 6 листопада відбулось відчуження стратегічно важливих підприємств, серед яких: Мотор Січ, Запоріжтрансформатор, АвтоКрАЗ, Укрнафта, Укртатнафта. Вилучені активи набули статусу військового майна, їх управління передано Міністерству оборони України», – сказав пан Данілов.

Після завершення дії воєнного стану зазначені активи можуть бути повернуті власникам або можливо відповідне відшкодування їхньої вартості. Секретар РНБО наголосив, що це не є націоналізацією, а лише вимушений крок у межах законодавства, яке діє під час воєнного стану.

Міністр оборони Олексій Резніков повідомив, що МОУ в інтересах ЗСУ і всього сектору безпеки здійснюватиме управління активами зазначених підприємств, аби забезпечити нагальні потреби військових. Йдеться про забезпечення пально-мастильними матеріалами, відновлення та ремонт військової техніки й озброєння тощо.

Юридично процедура передачі Міністерству оборони цих підприємств визначається як «вилучення для військових потреб». Як додав пан Резінков, загальні збори акціонерів уже відбулися, а сформовані наглядові ради будуть призначати менеджмент.

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль підкреслив, що роботи на підприємствах тільки побільшає, а ті виробництва, які не працювали – будуть запущені.

«Підприємства, які працюють – продовжать працювати, хочу запевнити колективи цих підприємств, що жодних змін в роботі не відбудеться. Навпаки буде більше замовлень, буде більше гарантій від держави стосовно вашої роботи і виробництва вашої продукції. Стосовно тих підприємств, які не працювали на сьогоднішній день – ми потребуємо продукції цих підприємств, робота цих підприємств буде відновлена. Трудові колективи будуть повертатися до роботи і технічний потенціал цих підприємств буде використовуватися абсолютно повністю», – сказав пан Шмигаль.

Усі п’ять згаданих підприємств проблемні. Так, 23 жовтня 2022 р. СБУ затримала президента АТ «Мотор Січ» В’ячеслава Богуслаєва та начальника департаменту зовнішньоекономічної діяльності підприємства, яких підозрюють у колабораційній діяльності та співпраці з державою-агресором.

ПрАТ «АвтоКрАЗ» – єдиний в Україні виробник великовантажних автомобілів та один із головних постачальників вантажівок для ЗСУ. У 2021 р. «АвтоКрАЗ» провалив замовлення Міністерства оборони. Така ж ситуація була за декілька років до цього.

В «Укрнафті» НАК «Нафтогаз України» належить 50%+1 акція, а групі компаній, пов’язаних з бізнесменом Ігорем Коломойським – близько 42% акцій.

«Укртатнафта» володіє найбільшим НПЗ в Кременчуці. В «Укртатнафті» Коломойському спільно з Геннадієм Боголюбовим належить близько 60%. Решта активу – у НАК «Нафтогаз України».

«Запоріжтрансформатор» – підприємство з виробництва трансформаторного та реакторного обладнання. Завод припинив діяльність ще до початку війни.