У серпні після річного мовчання на платформі соціальних мереж Gab з’явилась особа під ніком Нора Берка. Вона перепостила кілька повідомлень з різко консервативними політичними темами, перш ніж вдатися до потоку гніву.

Пости здебільшого паплюжили президента Байдена та інших демократів, іноді в непристойній формі. Також там були нарікання на використання доларів платників податків для підтримки України у війні проти росії, і карикатури на президента України, які використовує російська пропаганда.

Як свідчать дані групи з кібербезпеки Recorded Future, цей акаунт раніше був пов’язаний з тим самим російським агентством, яке втручалося в президентські вибори в США 2016 року і знову у 2020 році, — «Агентством інтернет-досліджень» у Санкт-Петербурзі, повідомляє The New York Times.

Це частина того, що Recorded Future та інші дослідники визначили як нові, хоча і більш вузькоспрямовані зусилля росії напередодні проміжних виборів в США. Метою, як і раніше, є розпалювання гніву серед консервативних виборців і підрив довіри до американської виборчої системи. Цього разу це також має на меті підірвати широку військову допомогу, яку адміністрація Байдена надає Україні.

«Очевидно, що вони намагаються змусити їх припинити допомогу Україні», – сказав Алекс Пліцас, колишній солдат армії та співробітник Пентагону з інформаційних операцій.

Кампанія з використанням акаунтів, які видають себе за розлючених американців, таких як Нора Берка, підлила масла у вогонь найбільш суперечливих політичних і культурних питань у США. Такі кампанії демонструють не лише те, наскільки вразливою залишається американська політична система до іноземних маніпуляцій, але й те, як постачальники дезінформації еволюціонували та пристосувалися до зусиль основних соціальних мереж з видалення або применшення неправдивого чи оманливого контенту.

Минулого місяця Федеральне бюро розслідувань і Агентство кібербезпеки та безпеки інфраструктури опублікували попередження про загрозу дезінформації, поширюваної «темними медіаканалами, онлайн-журналами, додатками для обміну повідомленнями, підробленими вебсайтами, електронними листами, текстовими повідомленнями та фальшивими онлайн-особами». Дезінформація може включати заяви про те, що дані або результати голосування були зламані або скомпрометовані.

Агентства закликали людей не лайкати, не обговорювати та не ділитися повідомленнями в інтернеті з невідомих або недовірливих джерел. Вони не визначили конкретні зусилля, але платформи соціальних мереж і дослідники, які відстежують дезінформацію, нещодавно виявили різноманітні кампанії з боку росії, Китаю та Ірану.

Recorded Future та дві інші компанії, що займаються дослідженням соціальних мереж, Graphika та Mandiant, виявили низку російських кампаній, які звернулися до Gab, Parler, Getter та інших новітніх платформ, які пишаються створенням немодерованих просторів в ім’я свободи слова.

Багато з акаунтів, виявлених дослідниками, раніше використовувалися новинним агентством, яке називало себе Newsroom for American and European Based Citizens. Компанія Meta раніше пов’язувала цей новинний ресурс з російськими інформаційними кампаніями, зосередженими навколо «Агентства інтернет-досліджень».

З того часу мережа, схоже, була розформована, і багато пов’язаних з нею акаунтів у соціальних мережах припинили свою діяльність після того, як їх було публічно ідентифіковано напередодні виборів 2020 року. У серпні та вересні ці акаунти знову почали активізуватися. Проте на даний час важко виміряти точний вплив цих акаунтів на американських виборців.