У зв’язку з непрогнозованим майбутнім Twitter як вже приватної компанії Ілона Маска, почалася велика міграція твіттерян на інші платформи. Серед наявних альтернатив наразі найбільш виділяється децентралізована соціальна мережа Mastodon, аудиторія якої лише за останній тиждень зросла на третину і вже становить більше як 655 тисяч активних користувачів, великий відсоток серед яких зокрема й твіттер-користувачів.

Ця соціальна мережа все ще безкоштовна?

Останні кілька років серед українських користувачів Twitter часто використовують сталий вираз: “Нагадую, що ця соціальна мережа все ще безкоштовна”, — для підкреслення наявності широкої свободи вираження у твітах і вільного доступу для кожного до даної соціальної мережі. Але зі зміною власника компанії Twitter Inc. відбувається значне скорочення працівників, зокрема й відділу який займався модерацією, а вже найближчими місяцями це все може змінитися, бо принаймні частині користувачів, зокрема верифікованим акаунтам доведеться платити абонплату (хоча попередні власники говорили про можливість введення плати ще у 2020 році).

Mastodon створювався як безкоштовна соціальна мережа серверне програмне забезпечення якого є повністю вільним, що розробляється спільнотою користувачів. Завдяки цьому кожен охочий може долучитися до розширення мережі створивши власний сервер який буде комунікувати з вже наявними серверами завдяки спільному протоколу ActivityPub. , і станом на сьогодні відомо про понад 3840 активних серверів створених по всьому світу різними людьми.

Новому користувачу Mastodon достатньо зареєструватися на одному з наявних серверів — і доступ до решти користувачів зареєстрованих на інших серверів буде надано автоматично. Але як обрати сервер? Найкраще обирати найближче розташований сервер адміністраторам якого ви зможете довіряти.

Міграція мастодонтів з Twitter: Нові сервери Mastodon запускають в Україні

4 жовтня 2022 року Громадська організація «Інтерньюз Україна» офіційно заявила про запуск відразу кількох регіональних Mastodon-серверів в Україні в рамках проєкту dComms, метою якого є забезпечення альтернативних способів комунікації в умовах цензури, перебоїв та обмежень у роботі мережі Інтернет. Фактично ці сервери були створені ще в серпні-вересні 2022 року, зокрема запущено локальні у відповідних містах:

Додаткові локальні сервери, які станом на цей час все ще розміщені на серверному обладнанні у Києві:

Це вже не перші Mastodon-сервери в Україні: найдавніший (“UA Fediland“) був запущений у травні цього року, а найновіший (“Вінницька соціальна мережа“) лише кілька днів тому.

Міграція мастодонтів з Twitter: Нові сервери Mastodon запускають в Україні