3-го листопада Верховна Рада України ухвалила законопроєкт №4353 «Про поштовий зв’язок». «За» проголосували 263 народних депутати.

Про це у своєму Facebook повідомив заступник міністра інфраструктури України Мустафа Найєм:

«Ще один крок до цивілізації. Памʼятаєте часи, коли ми перемотували касети олівцем, бо це було швидше? От саме з того часу і до сьогоднішнього дня ми з вами жили за нормами поштового звʼязку».

Мета законопроєкту — гармонізація національного законодавства із законодавством ЄС у сфері надання послуг поштового зв’язку шляхом імплементації положень Директиви 97/67/ЄС.

Проєктом закону пропонується визначити:

  • правову основу діяльності у сфері надання послуг поштового зв’язку, зокрема повноваження центральних органів виконавчої влади та національного регулятора;
  • права та обов’язки операторів поштового зв’язку та користувачів зазначених послуг;
  • врегулювати засади відповідальності операторів поштового зв’язку та користувачів послуг у цій сфері.

Новим законом визначено що таке і як мають працювати поштомати, кур’єрські послуги, електронні марки тощо.

«Сьогодні трохи святкуємо, а завтра в нас ще один легендарний день:)», – інтригує гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський Смілянський і додає, що попри введення електронної марки, художні марки також залишаться: «Бо я знаю, ви їх цінуєте».

Крім цього, документом встановлюється відповідальність пошти за неналежне виконання своїх обов’язків стосовно нових послуг та відповідальність користувачів за збитки, завдані компанії, якщо у відправленні будуть заборонені речі.

Закон впорядковує міжнародну доставку та покладає моніторинг якості надання універсальних послуг поштового зв’язку на нацрегулятора.

«Ми рушили від старих обшарпаних поштових скриньок до поштоматів з QR-кодами, і нарешті зможемо забути, які на смак поштові марки, бо будуть нові електронні», – зазначив Мустафа Найєм.