Минулого року компанія AMD відчувала впевненість у своїх прибутках, адже споживачі масово купували комп’ютери, а майнери криптовалют розкуповували майже кожну відеокарту, яка була в наявності. Але цього року ситуація кардинально змінилася. І хоча AMD заробляє більше грошей, ніж раніше, частково завдяки кращим продажам обладнання для центрів обробки даних та ігрових систем, прибуток компанії в третьому кварталі впав на 93% в порівнянні з минулим роком.

Згідно зі звітом про прибутки, AMD заробила $66 мільйонів прибутку в третьому кварталі при доході близько $5,6 мільярда, повідомляє The Verge. Це не особливо виняткова цифра сама по собі, але вона стає ще гіршою, якщо порівняти її з показниками третього кварталу минулого року, коли прибуток складав $923 мільйони з $4,3 мільярдами доходу.

AMD заявляє, що не досягла своїх цілей на цей квартал через «пом’якшення ринку ПК і значне скорочення запасів по всьому ланцюжку постачання ПК», і що великим фактором зниження прибутку є придбання в лютому за приблизно $50 мільярдів компанії Xilinx, яка виробляє мікросхеми.

Попри значне зниження прибутку і той факт, що ринок вже не такий розігрітий через попит з боку майнерів, в AMD зазначають, що їм вдалося на 14% наростити продажі в ігровому сегменті до $1,6 мільярда завдяки «вищим продажам напівкастомізованих продуктів». Під цим, скоріше за все, компанія має на увазі чипи для ігрових консолей PlayStation 5, Xbox Series S і X та Steam Deck.

AMD – не єдина компанія з виробництва мікросхем, яка зараз страждає. Прибуток Intel в третьому кварталі також знизився на 85% у річному порівнянні, і компанія планує зробити величезні скорочення витрат, що буде включати звільнення співробітників. Як справи у NVIDIA, конкурента AMD в області графічних процесорів, поки не відомо, компанія оголосить про квартальні прибутки 16 листопада.