За словами багатьох високопоставлених американських чиновників, вищі російські військові керівники нещодавно мали розмови про те, коли і як Москва може вдатися до застосування тактичної ядерної зброї в Україні, що викликало підвищене занепокоєння у Вашингтоні та столицях союзників, повідомляє The New York Times.

Президент росії путін нібито не брав участі в цих розмовах, які відбувалися на тлі посилення ядерної риторики Кремля та невдач росіян на полі бою. Але той факт, що вищі російські військові керівники брали участь у таких дискусіях, занепокоїв адміністрацію президента США Джо Байдена.

З усім тим, американські офіційні особи заявили, що вони не бачили жодних доказів того, що росіяни переміщують ядерну зброю на місця або вживають інших тактичних заходів для підготовки до удару. Розвіддані про ці розмови були поширені всередині американського уряду в середині жовтня.

Американські офіційні особи не стали описувати сценарії, які розглядалися російським військовим керівництвом для застосування ядерної зброї. Однак Вільям Бернс, директор ЦРУ, раніше заявляв, що «потенційний відчай» путіна від поразок в Україні та невдачі у війні можуть підштовхнути росію до застосування ядерної зброї.

Джон Ф. Кірбі, представник Ради національної безпеки США, відмовився коментувати «деталі цієї доповіді».

«Ми з самого початку чітко дали зрозуміти, що коментарі росії щодо потенційного застосування ядерної зброї викликають глибоке занепокоєння, і ми сприймаємо їх серйозно», – сказав пан Кірбі. «Ми продовжуємо відстежувати це якнайкраще, і ми не бачимо жодних ознак того, що росія здійснює підготовку до такого застосування».

За оцінками Пентагону, росія має на озброєнні до 2000 одиниць тактичної ядерної зброї, яка призначена для використання на полях бою з метою придушення збройних сил супротивника. Жодна тактична ядерна зброя ніколи не застосовувалася в бою, але вона може бути розгорнута будь-яким способом, в тому числі за допомогою ракет або артилерійських снарядів.

Тактична ядерна зброя має меншу потужність і призначена для застосування на менших відстанях, ніж боєголовки міжконтинентальних балістичних ракет.

Військові експерти кажуть, що застосування ядерної зброї – вперше за останні 75 років – докорінно змінило б форму війни. Хоча руйнування в результаті залежатимуть від багатьох факторів, включаючи розмір зброї та розу вітрів, навіть невеликий ядерний вибух може призвести до загибелі тисяч людей і зробити частину України непридатною для життя.

Хоча ризик подальшої ескалації залишається тривожно високим, чиновники адміністрації Байдена і союзники США також кажуть, що телефонні дзвінки між західними та російськими колегами наприкінці минулого місяця допомогли послабити деяку ядерну напруженість. Промова путіна минулого четверга, в якій він заперечив, що Москва готується застосувати ядерну зброю в Україні, ще більше знизила температуру, на думку деяких чиновників.

У Вашингтоні представники адміністрації заявляють, що вони все ще не вважають, що путін планує використовувати тактичну ядерну зброю або навіть «брудну бомбу».