Хоча за двадцять попередніх років жанр української комедії трохи скомпрометував себе, часом і зараз зустрічаються у ньому справжні хіти, на кшталт «Гуцулка Ксеня» або «Мої думки тихі». Саме Ірма Вітовська, яка зіграла головну жіночу роль у «Мої думки тихі», знялася і в новій українсько-італійській комедії «Коза Ностра. Мама їде», тизер якої виклала сьогодні кінокомпанія FILM.UA.

«Коза Ностра. Мама їде» – яскравий приклад того, як українки просувають український бренд у світі. Попри те, що Італія є мажоритарним співпродюсером, а у фільмі йдеться про італійську мафію, проєкт придумали українки: авторкою ідеї та співсценаристкою виступила Анастасія Лодкіна, а продюсеркою – Катерина Вишневська. Головну героїню, яку звуть Влада Коза (звідки й назва фільму) і яка за сюжетом є уродженкою карпатського селища, зіграла теж українка – неперевершена Ірма Вітовська.

Головна героїня фільму Влада Коза продає свій дім у Карпатах та летить до сонячної Сицилії, щоб жити з донькою та допомагати в догляді за онуком. Та виявляється, приїзду мами ніхто не чекав… Після сварки з донькою Влада випадково опиняється на віллі колись могутнього італійського мафіозі дона Фредо, нині вдівця, який переживає глибокі кризи – особистісну, сімейну та фінансову. Влада влаштовується прибиральницею, але стає порятунком цього дому: мамою для дітей дона Фредо та реформаторкою дотепер старої, неефективної та, головне, негуманної мафії.

Влада Коза – не тільки вправна господиня й турботлива мама, а ще й гостра на язик, наполеглива та винахідлива жінка. Влада є уособленням сильної, кмітливої, безстрашної й вольової української матері, що ладна звернути гори заради добробуту своєї (а часом і чужої) родини.

Режисером «Коза Ностра. Мама їде» став італієць Джованні Дота, більшість ролей зіграли теж італійські актори Джованні Калканьо, Джудітта Васіле, Лоренцо Скальцо, Габріеле Чічірелло, Мауріціо Болонья, Вінченцо Пірротта.

Зйомки комедії припали на 2020 рік, у розпал першої хвилі пандемії коронавірусу. Знімали в українських Карпатах, на острові Сицилія та в околицях Риму, в умовах суворих карантинних обмежень. По завершенню зйомок команда планувала гучну прем’єру в Києві за участю колег з Італії, проте 24 лютого 2022 року усе змінило.

Прем’єра українсько-італійської комедії «Коза Ностра. Мама їде» в Україні заплановано на 1 грудня 2022 р.