Сьогодні, 1 листопада, компанія SpaceX вперше з 2019 року спробує запустити Falcon Heavy – найбільшу у світі діючу ракету. Вона має вивести на орбіту декілька корисних вантажів Космічних сил США.

Останнім часом, коли мова йде про «велику ракету SpaceX», часто мається на увазі Starship та її супутня ракета-носій Super Heavy, яка, як сподівається NASA, поверне астронавтів на Місяць і яку Ілон Маск мріє використати для побудови суспільства на Марсі. Але найбільша ракета SpaceX, яка фактично досягла космосу, – це все ще Falcon Heavy. Її перший політ відправив Tesla Roadster до Марсу у 2018 році. Ракета-носій виконала ще два польоти у 2019 році.

Місія Falcon Heavy, що отримала назву USSF 44, є наступним запуском на майданчику 39-A Космічного центру імені Кеннеді у Флориді, який зараз заплановано на 1 листопада о 9:40 ранку за східним часом (15:40 за Києвом). Раніше він був запланований на ранок Хелловіну, але був відкладений на день після випробувального запуску в четвер. Космічні сили описують його як засекречену місію.

«На борту цієї місії буде два корисних вантажі – більший, непідтверджений супутник і мікросупутник під назвою TETRA-1», – йдеться в заяві військових на одному з каналів YouTube – «TETRA-1 є першим в серії прототипів геостаціонарних супутників, запущених американськими військовими, які будуть тестувати системні процедури для майбутніх супутників».

Спочатку місія була запланована на 2020 рік, але нерозкриті проблеми з корисним навантаженням неодноразово затримували її.

Falcon Heavy – це, по суті, три прискорювачі Falcon 9, з’єднані разом для збільшення тяги в три рази. Хоча ця конфігурація менш потужна, ніж система космічних запусків NASA Artemis 1 або Starship і Super Heavy, це поки що найпотужніша наявна ракета у світі.

Як SpaceX, так і Космічні сили будуть транслювати запуск на YouTube: