Ukrspecsystems SHARK UAV – новий український розвідувальний БПЛА

Компанія Ukrspecsystems презентувала свій новий розвідувальний БПЛА SHARK UAV. Ідея створення цього комплексу з’явилася вже після початку повномасштабного вторгнення, а уся робота від проєкту до першого польоту тривала менше ніж пів року. Це повністю український безпілотник – від ідеї до виробництва.

Ukrspecsystems SHARK UAV – це малий БПЛА, що запускається за допомогою катапульти, а сідає на парашутах. На думку спеціалістів компанії, SHARK може вирішувати всі основні задачі з розвідки, спостереження та коригування вогню. Дрон оснащений камерою з 30-кратним оптичним збільшенням і додатковим цифровим зумом, і має надійний зашифрований канал зв‘язку.

Як сповіщає «Мілітарний», за словами розробників, SHARK вже повністю готовий до застосування у бойових умовах. БПЛА сконструйований спеціально для проникнення на тимчасово контрольовану ворогом територію: проведення глибинної аеророзвідки та коригування вогню, у тому числі з західного далекобійного озброєння, наприклад, HIMARS.

Дрон оснащений високонадійним модулем зв’язку та сучасною системою камер, які дозволяють заглибитися у тил ворога на 60 км та вести спостереження на відстані до 5 км від БПЛА до об’єкта.

Нагадаємо, основний проєкт Ukrspecsystems – це БПЛА PD-2, який активно використовується військовими. У грудні минулого року компанія випробовувала повітряний комплекс радіотехнічної розвідки Gekata на базі саме цього БПЛА.

Технічні характеристики БПЛА SHARK
Час у повітрі – 2 години
Дальність зв’язку – 60 км
Практична стеля – 2 000 м
Злітна маса – 10 кг
Розмах крил – 1,91 м
Час розгортання – 15 хвилин
Максимальна швидкість – 150 км/год
Крейсерська швидкість – 70-90 км/год
Швидкість звалювання – 60 км/год
Навантаження – оптико-електронний комплекс спостереження з 30-кратним оптичним збільшенням та додатковим цифровим зумом