Samsung Electronics Co. призначила Джея Й. Лі виконуючим головою найбільшої південнокорейської компанії, завершивши довгоочікуване підвищення в той час, як криза ланцюжка постачання і ескалація геополітичної напруженості впливають на одну з найбільших технологічних компаній.

Рада директорів схвалила прихід 54-річного Лі до керма компанії вартістю $250 мільярдів, йдеться в заяві Samsung. Очікувалося, що Лі займе цей пост після смерті свого батька в 2020 році, але його вступ на посаду було відкладено через розслідування справи про хабарництво і два терміни у в’язниці.

Джей Й. Лі очолив корейську технологічну імперію Samsung

Рішення було прийнято в той же день, коли його компанія повідомила про невтішні прибутки і попередила, що не передбачає відновлення попиту на технології до другої половини 2023 року.

Лі повинен провести компанію через один з найбільш турбулентних періодів з часу заснування Samsung його дідом Лі Бьюн-Чуллом у 1938 році. Країни від США до Європи закликають Samsung збільшити інвестиції в свої заводи, щоб забезпечити постачання мікросхем. Кампанія Вашингтона зі стримування китайських амбіцій у виробництві мікросхем все частіше змушує союзників, таких як Південна Корея, яка сильно залежить від китайського ринку для експорту, обирати сторону.

Поява нових технологій, таких як штучний інтелект і суперкомп’ютери, змушує технологічних гігантів адаптуватися і стратегічно мислити.

Згідно з даними агентства Bloomberg, новий голова володіє 1,63% акцій Samsung Electronics і 18,13% акцій де-факто холдингової компанії групи Samsung C&T Corp. Згідно з індексом мільярдерів Bloomberg Billionaires Index, статки Лі становлять близько $5,9 млрд.