Минуло понад 11 років з того часу, як письменник Джордж Р.Р. Мартін опублікував «Танець з драконами» – останній роман свого незавершеного епічного циклу «Пісня льоду і полум’я». Шанувальники автора вже почали побоюватися, що наступний роман, «Вітри зими»,  ніколи не вийде, але тепер сам Мартін стверджує, що рукопис готовий на 75%.

«Це велика книга.. Це складна книга. Вона, ймовірно, буде більшою, ніж будь-який з попередніх томів серії, — сказав Джордж Р.Р. Мартін в інтерв’ю. – Я думаю, що, можливо, я пройшов приблизно три чверті шляху, але це не на 100 відсотків, тому я повинен продовжувати працювати над нею».

У червні ютубер Престон Джейкобс, який очолює спільний фан-проєкт з написання своєї версії «Вітрів зими», зняв відео «Історія песиміста», в якому уважно відстежив прогрес Джорджа Мартіна за останні 11 років і дійшов деяких гнітючих висновків.

Головний з них полягає в тому, що Мартін роками сидів над матеріалом, вирізаним з книги «Танець з драконами» – 12 розділів різної довжини, або близько 200 сторінок рукопису, і ще близько 200 сторінок чернеток, представляючи його як матеріал, написаний для нової книги. Це породило безліч прогнозів від шанувальників, які вираховували дату публікації на основі темпу написання, що ніколи не було точним, оскільки він не писав книгу активно кілька років.

Отже, з 2011 по 2016, схоже, не було досягнуто значного прогресу. Здається, що робота над «Вітрами зими» повністю зупинилась до фіналу телевізійної адаптації «Гри престолів» телеканалу HBO і до початку пандемії COVID-19. А потім Мартін перемикнув свою увагу на «Вогонь і кров», базовий текст для телесеріалу «Дім дракона», і поєднав вже написані історії з 500 сторінками нового матеріалу для публікації історії династії Таргарієнів.

Однак під час пандемії Джордж Р.Р. Мартін стверджував, що зміг написати «сотні й сотні» сторінок. Це підводить нас до загальної кількості близько 900 сторінок, або майже двох третин «Вітрів зими».

«Я припинив робити прогнози, тому що люди тиснуть на мене і тиснуть: «Коли це буде зроблено?» Я роблю те, що, на мою думку, є найкращим прогнозом, а потім трапляється всіляке, – додав Джордж Р.Р. Мартін в нещодавньому інтерв’ю. – Потім всі зляться на мене. Потім всі зляться, що я збрехав – я ніколи не брехав про ці прогнози, вони найкращі, які я міг зробити. Але я думаю, що я переоцінюю свою здатність виконувати роботу і недооцінюю кількість перерв і інших проєктів та інших вимог, які мене відволікатимуть».

Найпесимістичнішим є твердження Мартіна, що йому, можливо, доведеться переписувати те, що він вже написав. Тому 75% готовність може почати знижуватися в міру того, як він буде працювати над рукописом.