Представники NASA відібрали команду з 16 вчених та експертів, які займуться вивченням невідомих атмосферних явищ (НАЯ) або НЛО, як частіше називають такі об’єкти у медіа та попкультурі, повідомляє CNN.

До складу групи увійдуть експерти з багатьох дисциплін — астробіології, науки про дані, океанографії, генетики, політики та планетології, — а також астронавт NASA у відставці Скотт Келлі, колишній льотчик-винищувач, льотчик-випробувач і капітан ВМС США у відставці.

NASA вперше оголосило про формування групи ще у червні та повідомило, що команду очолить астрофізик Девід Спергель, який є президентом Фонду Сімонса в Нью-Йорку.

Нова група не обов’язково намагатиметься точно визначити, що таке невідомі атмосферні явища, які протягом останніх кількох десятиліть спостерігаються в обмеженому повітряному просторі, частіше за все військовими. Скоріше за все, команда намагатиметься з’ясувати, як NASA найкраще підійти до подальшого вивчення цих об’єктів.

У космічному агентстві вже зазначали, що обмежена кількість спостережень за невідомими атмосферними явищами ускладнює наукові висновки про їхню природу.

«Без доступу до великого набору даних практично неможливо перевірити або пояснити будь-яке спостереження, тому основна мета дослідження полягає в тому, щоб проінформувати НАСА про те, які дані можуть бути зібрані в майбутньому, щоб науково визначити природу невідомих атмосферних явищ», – йдеться в пресрелізі NASA.

Існує кілька досліджень НАЯ, проведених різними гілками влади США, включаючи звіт Пентагону, який був розсекречений у червні 2021 року, проте жодне з них не дало громадськості чіткої відповіді про те, що це можуть бути за явища. Чиновники НАСА вже давно думали про те, як офіційно вивчити НАЯ, але вони хотіли переконатися, що підійшли до цього правильно, заявив в червні Томас Зурбухен, помічник адміністратора NASA з управління наукових місій.

Це дослідження, яке, як очікується, триватиме близько дев’яти місяців, також буде повністю розсекреченим і перебуватиме у відкритому доступі.