Китайські акції, що котируються на біржах США, впали в понеділок через побоювання інвесторів, що посилення контролю президента Сі Цзіньпіна над урядом під час його безпрецедентного третього терміну придушить економіку і приватне підприємництво.

Китайський індекс Nasdaq Golden Dragon, що складається з 65 китайських акцій, впав на 15%, втративши близько 89 мільярдів доларів ринкової вартості. Найбільші інтернет-компанії, від Alibaba Group Holding Ltd. до JD.com Inc., зазнали двозначного падіння. Інтернет-фонд KraneShares CSI China, який відстежує понад 40 китайських акцій, впав на 15%.

Alibaba очолила обвал китайських акцій на $89 млрд після призначення Сі Цзіньпіна на третій термін

Падіння в понеділок сталося після того, як Сі Цзіньпін укомплектував Постійний комітет Політбюро шістьма лояльними членами під час перестановки керівництва партії, яка проводиться двічі на десятиліття. Безпрецедентна гра у владу продемонструвала його беззаперечний контроль над вищим органом ухвалення рішень в країні. Гонконзький Hang Seng Tech Index, який відстежує акції інтернет-гігантів, включаючи Alibaba і Tencent Holdings Ltd., впав майже на 10%.

Таке домінування посилює занепокоєння, що Китай може ще довше стримувати процес повного відновлення своєї економіки, оскільки у верхівці влади все менше голосів, які ставлять під сумнів політику Сі Цзіньпіна щодо Covid Zero.

Інвестори також побоюються, що керівна партія може дотримуватися свого жорсткого підходу до вітчизняних приватних підприємств і технологічних підприємців, одночасно посилюючи військовий тиск на Тайвань.

«Занепокоєння полягає в тому, що абсолютна влада може призвести до жорсткої політики як на місцевому, так і на міжнародному рівнях, – сказав Шаріф Фарха, керівник відділу інвестицій HB Investments. – На місцевому рівні політика «нульового ковіду» або більш жорсткі правила щодо китайських технологій можуть не пройти безслідно. На міжнародному рівні ринок, безумовно, стурбований політичною напруженістю».

Контролюючи Політбюро з допомогою союзників, Сі Цзіньпін «сигналізує про чітку більш тривалу політику Covid Zero у Китаї, що погано для зростання Китаю та акцій», стверджує Сезар Перес Руїс, головний інвестиційний директор Pictet Wealth Management.