Нещодавно вчені зробили відкриття, яке, на їхню думку, може полегшити пошук позаземного життя. У статті, опублікованій в журналі The Astrophysical Journal Letters, команда дослідників пояснює, як планета, схожа на Землю, що обертається навколо найпоширенішого типу зірки у Всесвіті, карлика М, схоже, не має атмосфери. Це означає, що більшість інших землеподібних планет, які обертаються навколо всіх інших М-карликів, також, скоріше за все, не мають атмосфери.

«Цілком можливо, що стан цієї планети може бути поганим знаком для планет, що знаходяться ще далі від цього типу зірок, — каже Мішель Хілл, астрофізик з Каліфорнійського університету в Ріверсайді та співавтор дослідження. – Це те, що ми дізнаємося від космічного телескопа Джеймса Вебба, який буде дивитися на подібні планети».

Однак Хілл вселяє певний оптимізм, заявляючи, що якщо планета знаходиться досить далеко від карлика М, вона може «потенційно зберігати атмосферу».

Планета без атмосфери, на якій зосередились вчені, має назву GJ 1252b. Вона трохи більша за Землю, тому її вважають «землеподібною», але набагато ближча до своєї зірки, ніж наша планета до Сонця, а це означає, що її поверхня неймовірно гаряча. Настільки гаряча, що, за даними інфрачервоного випромінювання GJ 1252b, її денна температура досягає 1228 градусів за Цельсієм.

Ця надмірна спека в поєднанні з передбачуваним низьким поверхневим тиском привела дослідників до думки, що GJ 1252b не може мати атмосфери.