Нещодавно оприлюднені кадри з дрона свідчать про те, що Саудівська Аравія все ж розпочала будівництво в пустелі давно обіцяного мегаполісу The Line, попри заяви скептиків про утопічні фантазії, пов’язані з цим проєктом.

Саудівська Аравія все ж будує The Line – місто-стіну в пустелі

Саудівська компанія Ot Sky, що займається фотографуванням з дронів, опублікувала ці кадри в архітектурному журналі Dezeen, який раніше взяв інтерв’ю у виконавчого директора NEOM з питань міського планування Тарека Каддумі.

«Незалежно від його розміру, він в кінцевому підсумку продемонструє, що у світі є людський потенціал, технології та прагнення до революції нашого нинішнього способу життя», – сказав тоді Каддумі в інтерв’ю Dezeen.

 

На відео видно, як вантажівки та інша важка техніка працюють у пустелі, а численні екскаватори, здається, прокладають велику лінію по землі.

Саудівська Аравія не має великого досвіду вчасного завершення великих транспортних проєктів. Варто зазначити, що вона має лише два: перший був побудований для обслуговування Мекки у 2010 році, а другий — метро в Ер-Ріяді, столиці Саудівської Аравії, де проживає 7,6 мільйона людей. Його будівництво розпочалося у 2014 році, але зіткнулося зі значними затримками (спочатку у 2019 році, потім у 2021 році, а тепер у 2023 році).

Цей масштабний проєкт громадського транспорту, можливо, і коштував $27 мільярдів, але це копійки у порівнянні з $500 мільярдами, які кронпринц Мухаммед бін Салман сподівається витратити не лише на The Line, а й на NEOM – компанію, яка займеться будівництвом футуристичних мегаполісів.

Водночас експерти назвали цілі проєкту нереалістичними, а запропоноване місто The Line – непридатним для життя.

«Утопічне мислення є важливим; воно допомагає нам кинути виклик упередженням у забудованому середовищі, які породили традиційні результати, що, як ми знаємо, сприяють деградації навколишнього середовища, – сказав Філіп Олдфілд, керівник школи забудованого середовища в Університеті Нового Південного Уельсу в Сіднеї, в інтерв’ю Deezen. – Але я думаю, що аргументи про стійкість і придатність для життя тут наївні».

Проте навряд така критика зупинить чиновників Саудівської Аравії, які вже засудили до смертної кари трьох чоловіків, які відмовилися виселятися після того, як їхні будинки потрапили під знесення для проєкту NEOM.