Космічний телескоп NASA Джеймс Вебб сфотографував Стовпи Творіння, де в щільних хмарах газу і пилу формуються нові зірки. Ці колони складаються з холодного міжзоряного газу і пилу, які інколи здаються напівпрозорими в ближньому інфрачервоному світлі.

Новий погляд Вебба на Стовпи Творіння, які вперше стали відомими, коли були сфотографовані космічним телескопом NASA Хаббл у 1995 році, допоможе дослідникам оновити свої моделі зореутворення, визначивши набагато точніші підрахунки новоутворених зірок, а також кількість газу і пилу в регіоні. З часом вони почнуть будувати чіткіше розуміння того, як зірки формуються і спалахують з цих пилових хмар протягом мільйонів років.

Телескоп Вебба зафіксував Стовпи Творіння
Зліва знімок Стовпів Творіння, зроблений телескопом Хаббла, справа — телескопом Вебба.

Хоча може здатися, що ближнє інфрачервоне світло дозволило Веббу «пробитися» крізь хмари та виявити великі космічні відстані за стовпами, на цьому зображенні немає галактик. Замість цього суміш напівпрозорого газу і пилу, відома як міжзоряне середовище в найщільнішій частині диска нашої галактики Чумацький Шлях, блокує наш погляд на глибший всесвіт.

Ця сцена була вперше зафіксована «Хабблом» у 1995 році та переглянута у 2014 році, але багато інших обсерваторій також вдивлялися в цю область. Кожен передовий інструмент пропонує дослідникам нові деталі про цей регіон, який практично переповнений зірками.

Це зображення зняте в межах величезної Туманності Орла, яка лежить на відстані 6500 світлових років від нас.