Інтернет-архів — це сховище терабайт даних з тисяч компакт-дисків і дискет, і деякі з них буває важко відсортувати. Файли в архіві можуть містити що завгодно — музику, текстові документи, стародавні меми та старі флеш-анімації — і до недавнього часу єдиним способом з’ясувати, які дані знаходяться на цих древніх компакт-дисках, було завантажити їх і сподіватися, що програмне забезпечення зможе перетворити дані в читабельний матеріал. Але новий сервіс значно полегшив цей процес.

DiscMaster – це новий вебсайт, який перебирає компакт-диски та дискети в Інтернет-архіві та перетворює їх на базу даних з можливістю пошуку. Всі старі формати файлів стають доступними для перегляду в браузері.

«Для певної групи людей це зробить революцію в їхньому ставленні до архіву, – сказав Джейсон Скотт, співробітник Архіву і представник DiscMaster. – Це буде нескінченний потік інформації. Це буде найбільша річ, над якою я буду працювати в цьому році».

Скотт розповів, що DiscMaster – це справа рук шанувальника Архіву, який зв’язався з ним через Discord. Вони працювали над DiscMaster протягом 18 місяців, коли нарешті звернулися за допомогою. Скотт сказав, що він був вражений.

«Програма розбирає на частини кожен архів, – сказав він. – Вона генерує прості у використанні програми, які можуть легко переглядати матеріал».

Однією з найскладніших частин перегляду старих файлів є формати. На початку інтернет-світу не існувало стандартизованих форматів файлів, не було встановленого способу відтворення відео, не було узгодженого аудіокодека і не було єдиного способу відтворення тексту. Перегляд старих файлів вимагає від вас ідентифікації цих стародавніх форматів і визначення способу їх зображення в сучасному браузері.

DiscMaster робить все це за вас і працює як в сучасних, так і в застарілих браузерах. Скотт сказав, що це означає, що будь-хто на старому Commodore 64 з браузером може зайти на DiscMaster і переглянути старі файли без будь-яких проблем. І будь-хто, хто використовує останню версію браузера Chrome, може переглянути той самий файл без особливих проблем.

«Це просто звір, – сказав він. – Зараз на ньому 11 терабайт даних».

Скотту подобається DiscMaster з багатьох причин, але головна з них полягає в тому, що це помста скептикам, які говорили, що ніхто ніколи не перегляне всі матеріали архіву і що це занадто складно для доступу.

Коли Скотт зробив м’який запуск DiscMaster в неділю, вебсайт мав 70 переглядів. У вівторок він впав, маючи близько 40 000 переглядів. На момент написання цієї новини його переглянули понад 117 000 разів. Ми знаємо це завдяки олдскульному лічильнику переглядів, який знаходиться на головній сторінці.

Програма повільно прокладає свій шлях через кожен компакт-диск і дискету в Архіві, розширюючи свою базу даних в міру того, як це відбувається. Залежно від розміру і типу файлів на компакт-дисках, програма може витратити кілька годин, щоб відсортувати дані та зробити їх доступними для перегляду в інтернеті. У планах також використовувати програму для сортування старого контенту AOL та FTP, що зберігається в архіві.

Джейсон Скотт зазначив, що існує ймовірність того, що приватна інформація, яка знаходиться на компакт-дисках, може бути випадково опублікована.

«Серед 93 мільйонів файлів неможливо все перевірити», – сказав він, але пообіцяв, що будь-хто, хто звернеться до архіву, може отримати цю особисту або конфіденційну інформацію. За його словами, це була одна з перших функцій, яку він попросив додати до DiscMaster.

DiscMaster – це неймовірний інструмент для архівістів, істориків, допитливих і людей, які шукають напівзабуті носії інформації або роботи, які, на їхню думку, були втрачені з плином часу. Скотт розповів, що завдяки DiscMaster він знайшов кілька старих пісень 1990-х років, які вважав загубленими в архіві.

«Я закликаю всіх провести власний пошук. Якщо ви думали, що ваша робота втрачена, ви можете бути шоковані, дізнавшись, що вона була збережена».