Астрономи виявили найяскравіший спалах світла, який коли-небудь спостерігався. Це сталося за 2,4 мільярда світлових років від Землі та, ймовірно, було спровоковане утворенням чорної діри, повідомляє Phys.org. Сплеск гамма-випромінювання (найбільш інтенсивної форми електромагнітного випромінювання) був вперше зафіксований орбітальними телескопами 9 жовтня, і його післясвітіння досі спостерігають науковці по всьому світу.

Астрофізик Брендан О’Коннор повідомив, що гамма-сплески, які тривають сотні секунд, як вважається, викликані масивними зірками, що вмирають, більшими за наше Сонце в 30 разів. Зірка вибухає у супернову, колапсує в чорну діру, потім матерія утворює диск навколо чорної діри, падає всередину і вивергається струменем енергії, який рухається зі швидкістю 99,99% від швидкості світла.

Спалах випустив фотони, що несуть рекордні 18 тераелектронвольт енергії (18 з 12 нулями) і це вплинуло на довгохвильовий радіозв’язок в іоносфері Землі.

«Це дійсно б’є рекорди, як за кількістю фотонів, так і за енергією фотонів, які досягають до нас», – сказав О’Коннор, який використовував інфрачервоні інструменти на телескопі Gemini South в Чилі, щоб зробити нові спостереження.

«Щось настільки яскраве, таке близьке, дійсно відбувається раз на століття», – додав астрофізик

Вперше дослідження гамма-випромінювання розпочалися у 1960-х роках, коли американські супутники, призначені для виявлення того, чи не підриває Радянський Союз бомби у космосі, виявили, що такі сплески походять з-за меж Чумацького Шляху.

«Гамма-сплески загалом вивільняють таку ж кількість енергії, яку наше Сонце виробляє за все своє життя протягом декількох секунд, і ця подія є найяскравішим гамма-сплеском», – сказав О’Коннор.

Цей гамма-сплеск, відомий як GRB 221009A, був вперше зафіксований телескопами, включаючи космічний гамма-телескоп НАСА «Фермі», обсерваторію «Свіфт» ім. Ніла Геррелса і космічний апарат «Вітер», вранці в неділю за східним часом.