Влада Аляски вперше в історії скасувала сезон вилову сніжного краба в Беринговому морі, оскільки вчені виявили безпрецедентне скорочення чисельності крабів. Причина, швидше за все, полягає у зміні клімату, повідомляє Bloomberg.

«Ми все ще намагаємося з’ясувати це, але, безумовно, є дуже чіткі ознаки ролі зміни клімату в скороченні чисельності», – сказав Майкл Ліцоу, керівник програми оцінки молюсків в Національному управлінні океанічних і атмосферних досліджень (NOAA), яке проводить щорічне дослідження чисельності снігових крабів в Беринговому морі.

Рішення про скасування сезону, оголошене Департаментом рибальства і дичини Аляски 10 жовтня, стало нищівним ударом для місцевого рибальства в штаті, де індустрія морепродуктів є наріжним каменем економіки. За даними NOAA, комерційний вилов тільки сніжного краба на Алясці минулого року склав $219 мільйонів.

На цьому погані новини не закінчилися. Чиновники також оголосили про скасування сезону вилову червоного королівського краба в Бристольській затоці другий рік поспіль через стабільно низьку чисельність крабів.

Промисловий крабовий флот Аляски «готується до збитків у пів мільярда доларів на другий рік обвалу запасів», йдеться в пресрелізі торгової асоціації краболовів Берингового моря Аляски, а також до додаткових втрат доходів переробників, допоміжних підприємств і громад.

Торгова асоціація представляє близько 60 суден і 350 рибалок.

Зараз рибальство на Алясці перебуває в скрутному становищі, і найближчим часом ситуація не покращиться.

«Нам доведеться звільнити людей, тому що немає роботи, – сказав Енді Хіллстранд зі свого риболовецького судна F/V Time Bandit, яке було показано в телесеріалі «Найсмертоносніший улов». – Ми втратили можливість заробляти гроші на утримання судна».