Дослідження, опубліковане в понеділок, 17 жовтня, викрило мережу тіньових редакторів Вікіпедії, які намагаються вплинути на оповідь про російсько-українську війну, вносячи зміни до статей на сайті. Дослідження не вказує однозначно на російський уряд, але все ж таки знаходить багато причин для занепокоєння, коли йдеться про «підозрілі» правки, зроблені на платформі з відкритим вихідним кодом.

Звіт був підготовлений дослідниками двох британських аналітичних центрів — Інституту стратегічного діалогу (ISD) та Центру аналізу соціальних медіа (CASM) – і має на меті оцінити наявні методи пошуку дезінформації у Вікіпедії та визначити, чи можна їх вдосконалити.

Редагувати статтю у Вікіпедії може будь-хто. Однак це не означає, що інформація на сайті не захищена. Протягом багатьох років Вікіпедія створювала складний апарат модерації, а організація, що стоїть за сайтом — Фонд Вікімедіа — постійно працює над вдосконаленням цього процесу та захистом якості інформації на тисячах сторінок сайту. Однак час від часу недобросовісні учасники обходять цей захист.

У новому звіті аналізується діяльність 86 редакторів, які раніше були заблоковані через різні порушення етичного кодексу Вікіпедії (редактори можуть бути вигнані з Вікіпедії за неприпустиму поведінку). Серед багатьох сторінок, до яких вони зробили свій внесок, редактори мали історію внесення правок до статті Вікіпедії про російсько-українську війну. Глибше занурення у зміни, внесені редакторами з чорного списку свідчить про навмисні спроби маніпулювати наративом і схилити його у бік проросійського.

За словами дослідників, ці спроби включали зміну «мови, щоб мінімізувати об’єктивність прозахідних повідомлень і максимізувати об’єктивність прокремлівських повідомлень», введення «тем, які зміщують історичне тло в бік проросійських наративів», а також додавання «цитат і пресрелізів Кремля безпосередньо на сторінку, щоб підвищити значущість проросійських аргументів і точок зору».

Водночас дослідники знайшли докази того, що заборонені редакції постійно вставляли посилання на російські державні ЗМІ.

«Однією із загроз для Вікіпедії (як було виявлено під час інтерв’ю) є використання підозрілих або тенденційних джерел. Тому спочатку ми протестували підхід до фільтрації редагувань заблокованих редакторів на основі того, чи додають вони посилання на сайти, афілійовані або спонсоровані державними ЗМІ»

Хоча все це може здатися досить підозрілим, у звіті зазначається, що доведення координації між забороненими редакторами, а також досягнення точної атрибуції (тобто, з’ясування того, хто насправді керує акаунтами) є складною частиною. Це також дає зрозуміти, що наразі існує мало прецедентів маніпулювання Вікіпедією з боку уряду. Тобто просто немає жодних вагомих доказів того, що це сталося — поки що.

«Існує небагато відомих випадків незаконної поведінки у Вікіпедії, чітко пов’язаних з державою. Мабуть, найяскравішими є редагування, зроблені з відомих урядових IP-адрес, низка ботів у Твіттері відстежують цю діяльність, висвітлюючи інциденти, коли вони відбуваються. Ці редагування не означають будь-якої скоординованої або узгодженої кампанії, а IP-адреси можуть бути легко підроблені або приховані».

Разом з тим, останнім часом сталася низка інцидентів, які вказують на потенційну причетність іноземних урядів. Один з таких інцидентів стався минулого року, коли кілька китайських адміністраторів Вікі були заблоковані, очевидно, за переважання «контенту в бік жорсткої китайської націоналістичної точки зору», – повідомляє Slate.

Окрім спроб урядової пропаганди, Вікіпедія за ці роки зазнала інших містифікацій і суперечок — те, що вона охоче висвітлює на своїй сторінці «Суперечності Вікіпедії». Один з таких інцидентів стався минулого року за участю китайської домогосподарки, яку було викрито у фальсифікації сотні статей про середньовічну російську історію.