Як повідомляє The Register із посиланням на звіт аналітичної компанії Canalys, глобальні продажі смартфонів відчутно знижуються порівняно з минулим роком. Це трапилося через інфляцію та подорожчання енергоносіїв, що своєю чергою змушує споживачів змінювати пріоритети з оновлення техніки на оплату інших рахунків та придбання речей першочергової потреби.

Третій квартал 2022 став найгіршим для виробників смартфонів за останні вісім років. Згідно з попередніми даними Canalys, виробники поставили приблизно 296,21 млн ґаджетів, що на 9 відсотків менше торішнього показника.

Як зазначає аналітикиня Ембер Лю (Amber Liu), виробники дуже швидко реагують на зміни попиту споживачів та адаптуються до нових умов ведення бізнесу:

Для більшості постачальників пріоритетом є зниження ризику накопичення запасів з огляду на погіршення попиту. Постачальники мали значні запаси до липня, але продажі поступово покращилися з вересня завдяки агресивним дисконтам і акціям.

Попередні дані можуть відрізнятися від фактичних, але наразі компанія підрахувала, що продажі Samsung скоротилися на 4% (65,16 млн смартфонів) та склали 22% від загальних обсягів. Також знизилися постачання в Oppo та Vivo. Xiaomi вдалося обійтися без змін. І знову зростання показала лише Apple — 53,3 млн смартфонів, що є збільшенням обсягу на 9,2%. 

Схожа історія відбувається і на ринку ПК, де лише Apple вдалося збільшити продажі. Але падіння в інших виробників ПК значно суттєвіші за ринок смартфонів.

Очікувань, що глобальна ситуація найближчим часом виправиться немає, тому великі бренди активно працюють з дистриб’юторами над «розважливим прогнозом виробництва». Передбачається, що зменшення попиту триватиме до другої половини наступного року.