Світ постійно змінюється. І це стосується навіть таких «стовпів», як автомобілі Rolls-Royce. Здавалося б, класичний V12 тут мав бути вічним, але якщо все ж таки «ні»? Адже ідея з переходом на електричний привод цілком вкладається у світ Rolls-Royce: максимум комфорту та мінімум відволікань для дорогоцінних пасажирів. То ж компанія Rolls-Royce вирішила увійти в епоху електромобілів – разом зі своїм першим електричним купе Spectre.

Автомобіль вийшов чималий: довжина 5,45 метра, ширина більш як два. Та й нелегкий – загалом терези показують 2975 кг, з яких 700 кг приходиться на акумулятор, що інтегрований в нижню частину кузова. До речі, завдяки такому рішенню вдалось не тільки значно підвищити жорсткість кузова (це так у всіх), але й покращити звукоізоляцію від шумів з дороги: ось, що насправді важливо для Rolls-Royce! Та й варто зауважити, що всі ці метри й кілограми, встановлені на 23-дюймові колеса, виглядають і справді чудово: вражаюче, потужно, сильно.

Звісно, електромобіль такого рівня мав отримати відповідну техніку: широке використання алюмінію, повно-кероване шасі (поворотні задні колеса), активні стабілізатори поперечної стійкості – вони «розпускаються» при русі прямо для комфорту, та «затискаються» лише у поворотах для керованості. Та й з потужністю у електричного купе Rolls-Royce Spectre все добре: 430 кВт або 585 «коней», 900 Нм крутного моменту. Цього достатньо для прискорення до «сотні» за 4,5 секунди. А повної місткості акумулятора достатньо для дистанції пробігу у 520 км (WLTP).

Але хіба ці цифри важливі для автомобілів Rolls-Royce та їх покупців? Напевно, більш важливим є оздоблення салону, використані матеріали, унікальні дверцята Starlight Doors. На яких розміщено 4796 світловодів для імітації зоряного неба – ось які цифри важливі в цьому випадку! Замало? А як щодо напису Spectre, який прикрашають більш ніж 5500 точок підсвічування…

Вартість першого електромобіля Rolls-Royce Spectre ще не оголошена, проте компанія вже натякнула – між Cullinan та Phantom. Треба брати: статус «першого електромобіля» зрештою призведе до того, що вартість Rolls-Royce Spectre буде з часом тільки зростати. Адже він відкрив нову еру, про що вже заявила компанія: до 2030 року всі нові моделі Rolls-Royce будуть електричними. І початок цьому поклав саме електромобіль Rolls-Royce Spectre.