Материнська компанія Facebook і Instagram Meta заявила, що прийме рішення британського антимонопольного відомства про продаж GIF-бібліотеки Giphy. Про це заявив представник Meta Метью Поллард в інтерв’ю виданню The Verge: «Ми розчаровані рішенням CMA, але приймаємо його як остаточне слово у цьому питанні. Ми будемо тісно співпрацювати з CMA щодо продажу Giphy».

Відповідаючи на питання, чи буде продаж акцій стосуватися всіх міжнародних операцій Giphy, Поллард сказав:

«Так, це стосується всіх міжнародних операцій Giphy»

Meta була зобов’язана продати Giphy минулого року, але оскаржила це рішення. Сьогодні Управління з конкуренції та ринків Великобританії (CMA) оголосило, що Meta не змогла задовольнити п’ять з шести заперечень, висунутих у своїй апеляції. CMA заявило, що придбання має бути скасовано на тій підставі, що воно «може дозволити Meta обмежити доступ інших соціальних медіаплатформ до GIF-файлів, що зробить ці сайти менш привабливими для користувачів і менш конкурентоспроможними».

У минулому накази CMA про продаж активів призводили до того, що компанії продавали лише частину глобальних операцій, але Meta підтвердила, що продасть американську компанію Giphy в повному обсязі. Як правило, CMA здійснює нагляд за такими продажами, оцінюючи спроможність потенційних покупців.

Рішення CMA було підкріплено низкою висновків. Незалежна група експертів зазначила, що придбання Giphy дозволило б компанії Meta збільшити свою ринкову владу кількома способами, включаючи блокування доступу конкуруючих соціальних мереж до своєї бібліотеки GIF-файлів або примушення їх до передачі даних користувачів в обмін на доступ до цієї бібліотеки. Група експертів також зазначила, що до придбання Giphy розробляла власні рекламні послуги, які натомість були включені до пропозицій Meta. CMA заявив, що це є проблемою для конкуренції, оскільки Meta вже контролює приблизно половину британського ринку медійної реклами, який становить 7 млрд фунтів стерлінгів (8 млрд доларів США).

«Ця угода значно знизить конкуренцію на двох ринках, — заявив у своїй заяві для преси Стюарт Макінтош, голова незалежної слідчої групи CMA. – Вона вже призвела до усунення потенційного конкурента на ринку медійної реклами у Великобританії, а також надала Meta можливість ще більше посилити свою значну ринкову владу в соціальних мережах. Єдиний спосіб розв’язувати цю проблему — це продаж Giphy».