Таємничий проєкт Project Starline зі стендами для відеочатів від Google був анонсований в рамках конференції Google I/O 2021. Минув рік, і компанія все ще продовжує розвивати цю ідею, оголосивши про розширене корпоративне тестування з третіми сторонами. В Google заявляють, що також працюють над тим, щоб зробити Project Starline більш доступним.

У той час як для відеочату в домашніх умовах вистачає лише крихітної камери над екраном ноутбука, Project Starline втілює ідею 3D-відеочату в життя в сидячій кабінці розміром 2х2 метра. Мета полягає в тому, щоб створити враження, ніби інша людина знаходиться в кімнаті з вами.

Google починає тестувати стенди для відеочатів Project Starline

Щодо того, чим насправді є Project Starline, у дослідницькому документі Google міститься багато деталей. На дисплеї відеокабінки розміщено 14 камер і 16 інфрачервоних проєкторів, які працюють над створенням, захопленням і відстеженням фотореалістичного 3D-аватара користувача в реальному часі. Чотири мікрофони та два динаміки не просто відтворюють мову — просторовий звук і динамічне формування променя змушують мову звучати так, ніби вона виходить з рота аватара.

Надсилання 3D-аватара через з’єднання відеочату дозволяє Google корегувати лінію очей, що постійно є проблемою у звичайному відеочаті. Там, де вебкамера над дисплеєм унеможливлює зоровий контакт при погляді на екран, 3D-аватар може згладити розрив між центром камери та центром дисплея, забезпечуючи взаємний зоровий контакт. Google обробляє всі ці дані на потужній робочій станції з двома процесорами Xeon з чотирма графічними процесорами NVIDIA (два Quadro RTX 6000 і два Titan RTX).

Google починає тестувати стенди для відеочатів Project Starline

Дисплей являє собою 65-дюймову автостереоскопічну лінзоподібну панель з роздільною здатністю 8К та частотою оновлення 60 Гц, яка генерує 3D-відображення аватара в натуральну величину без окулярів. Інженери Google навіть створили невеликий бар’єр між конструкцією та дисплеєм, щоб приховати його нижню частину. Тому замість того, щоб аватар обривався, коли погляд користувача опускається на нижню частину екрана, його фізичне перекриття змушує мозок думати, що решта аватара існує за бар’єром.

Project Starline безсумнівно розширює і так величезний ринок обладнання для корпоративних зустрічей, але має кілька обмежень. Обладнання для корпоративних зустрічей зазвичай орієнтоване на велику групу, а Starline працює тільки з однією людиною віч-на-віч.